Slovenske stranke različito o uredbi o ribolovnom pojasu

Slovenska nacionalna stranka (SNS) koju vodi Zmago Jelinčič podržala je u ponedjeljak u izjavi za javnost uredbu slovenske vlade o slovenskom ribolovnom području i kritizirala oporbene stranke koje tu uredbu dovode u pitanje.

Izjave zastupnika liberalnih demokrata (LDS) i socijalnih demokrata (SD) kojima se dovodi u pitanje utemeljenost poteza slovenske vlade govore o njihovoj "neprincipijelnosti i nedržavotvornosti", navodi se u priopćenju SNS-a.

"Svima je poznato da Hrvatska iskorištava nestručnost i nesposobnost slovenske politike u ostvarivanju nacionalnih interesa", navodi se u priopćenju SNS-a, a krivicu za "nesređeno stanje" u odnosima s Hrvatskom, kao i s Italijom i Austrijom, pripisuje bivšoj vladi lijevog centra koja je na vlasti bila 12 godina.

Zastupnik LDS-a Marko Pavliha izjavio je nakon odluke slovenske vlade da donese uredbu kojom je cijeli Piranski zaljev proglašen unutarnjim vodama i dijelom slovenskog ribolovnog područja da je taj potez bio politički očekivan, ali da se zasniva na klimavim temeljima kad je riječ o međunarodnom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnik SD-a Aurelio Juri pozvao je slovensku vladu da pristane na arbitražu i izbjegne moguće zaoštravanje.

Slovenska uredba nije prilog rješavanju zbunjujuće situacije oko različitih morskih zona koje su do sada proglasile Hrvatska i Slovenija, ocjena je Jurija.

Slovenski premijer Janez janša u subotu je takva stajališta ocijenio nedržavotvornima, a predsjednik LDS-a Jelko Kacin reagirao je tvrdnjom da Janšina koalicija svojim ponašanjem razbija mogućnost jedinstvenih stajališta u vanjskoj politici.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara