Slovenski biskupi osudili medijske komentare o spomen ploči za Stepinca

NEKI prilozi i izjave koje su povodom postavljanja spomen ploče blaženom Alojziju Stepincu u kapeli na Kredarici objavili slovenski mediji predstavljaju primjer "ideološkog neprijateljskog govora kojim se protuustavno širi vjerska netolerancija, ocijenila je Slovenska biskupska konferencija (SBK) u izjavi za javnost, prenose u četvrtak mediji.

U prisutnosti visokih predstavnika katoličke crkve iz Slovenije i Hrvatske, ali bez predstavnika svjetovne vlasti, u kapeli na Kredarici u subotu je postavljena spomen ploča Alojziju Stepincu, čime je obilježena 60. obljetnica uspona zagrebačkog nadbiskupa i kasnijeg kardinala na Triglav, goru koja za Slovence već više od sto godina predstavlja svojevrstan nacionalni simbol.

Taj je čin u dominantnim osvrtima slovenskih medija ocijenjen kao sporan, pri čemu se navodilo da katolička crkva tako simbolički "osvaja Triglav", te da je je Stepinac "povijesno sporna ličnost" i da crkva ne bi smjela postavljati spomenike na planini koja u svakom Slovencu izaziva duboko sentimentalne, skoro mitske reakcije.

U izjavi za javnost SBK-a koju je potpisao tiskovni predstavnik Andrej Saje navodi se među ostalim da je spomen ploča Stepincu postavljena unutar kapele koja pripada Katoličkoj crkvi, pa ni u kojem slučaju ne može predstavljati "zagađivanje slovenskih planina", kako je navedeno u jednoj neodmjerenoj ocjeni koju je prenio ljubljanski list "Dnevnik". Takvi su uvredljivi izrazi govor mržnje i namjerno širenje neprijateljskog raspoloženja prema crkvi, ocjenjuju slovenski biskupi koji uz ostalo navode da Stepinac nije "povijesno sporna osoba", da su optužbe na njegov račun što ih je i u ovoj prilici ponovio dio tiska i neke udruge bile izmišljene od onih koji su ga osudili na "montiranom političkom procesu", te rezultat "propagande propalog režima".

Slovenski biskupi sa žaljenjem spominju neke najdrastičnije izjave i ocjene koje su se u vezi sa Stepincem, Katoličkom crkvom, pa i samim Papom, ovih dana pojavile u slovenskim medijima, među ostalim izjavu Liberalne akademije da se postavljanjem spomen-ploče Stepincu u Sloveniji "rehabilitira kolaboracija", te navod jednog planinarskog društva da je nakon postavljanja obilježja Stepincu sada moguće očekivati i zahtjev da se neka planinarska staza proglasi "četničkom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava Liberalne akademije o Stepincu temelji se na lažima i izmišljenim pričama o Stepincu koje su opovrgnute, pa bi se zapravo moglo reći da ta udruga i "njeni istomišljenici" pokušavaju "rehabilitirati montirane procese od strane poratnih komunističkih vlasti", navodi se među ostalim u izjavi slovenskih biskupa.

Oni su također izrazili čuđenje politikom vodećeg slovenskog lista "Delo" koji je u srijedu u rubrici pisma čitatelja objavio neuravnoteženi dopis jednog čitatelja koji je povodom postavljanja spomen-ploče Stepincu ocijenio da je slovenska katolička crkva time "skinula maske" i pokazala "svoj odnos prema okupatorima u Drugom svjetskom ratu, kad je "služila talijanskom i njemačkom okupatoru", da je Stepinac bio suradnik poglavnika NDH Ante Pavelića, te pristajao na progone i "prekrštavanje" pravoslavnih Srba, da je sadašnji poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI. "bivši pripadnik Hitlerjugenda i vojnik", da je od slovenske katoličke crkve sada moguće "očekivati sve" i da je sada moguće da se u Mariboru postavi "spomenik Adolfu Hitleru".

"Mi, biskupi povezani u Slovenskoj biskupskoj konferenciji, začuđeni smo uredničkom politikom novinske kuće "Delo", ne zbog mišljenja jednog čitatelja nego činjenicom da uredništvo dopušta objavu takvih pisama, čime se krivotvore i šire neistiniti podatci koji su povijesno opovrgnuti, kako u pogledu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca tako i u pogledu pape Benedikta XVI.", navode u svojoj izjavi slovenski biskupi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara