Slovenski biskupi popisu ne vjeruju

PAD BROJA katolika koje je zabilježio najnoviji popis stanovništva u Sloveniji moglo bi se pripisati ozračju nepovjerenja koje prema najbrojnijoj vjerskoj zajednici šire stranke na vlasti, piše dana slovenski katolički tjednik.

Slovenski biskupi navode da podatak o oscilaciji od 72 posto katolika u 1991. na 58 posto u 2002. valja pravilno interpretirati.

Kako u komentaru vjerskog tjednika "Družina" navodi tiskovni predstavnik biskupske konferencije Janez Gril, crkvene statistike govore o 80 posto novorođene djece koja prime sakrament krštenja i jednakom postotku katoličkih vjerskih obreda prilikom pogreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Velik postotak religioznih ljudi koji su se opredijelili kao vjerski indiferentni ili kao ateisti govori o tome da je mnogo katolika sa slabim osjećajem pripadnosti toj zajednici. No, dodaje Gril, statistički pad katolika također je posljedica "prutucrkvene usmjerenosti velike većine javnih medija i dijela slovenske politike".

"To naravno utječe na postupke i mišljenje ljudi. Poznato je da današnja liberalna politika ne mari za nacionalnu, vjersku i kulturnu pripadnost ljudi, a zanemarivanje vlastita identiteta pri ulasku u Europsku uniju i NATO moglo bi biti kobno", tvrdi slovenski vjerski tjednik. "Družina" upozorava da su popisivači imali naputak da ne upisuju vjersku pripadnost djece ako nisu bila prisutna popisu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara