Slovenski dužnosnik: Ljubljanska banka Zagreb unutarnji problem Hrvatske

ŠTEDIŠE Ljubljanske banke Zagreb unutarnji su problem Hrvatske, izjavio je za mariborski list "Večer" od četvrtka (danas) Rudi Gabrovec, predstavnik slovenske vlade za pitanja naslijeđa i nekadašnji visoki predstavnik podružnice Ljubljanske banke u New Yorku.

"Ne želim komentirati nedavnu odluku hrvatskoga Vrhovnog suda, to može učiniti Ljubljanska banka, no presuda koja omogućuje isplatu troje štediša te banke u Hrvatskoj posredno dokazuje ono što mi cijelo vrijeme tvrdimo: štediše se mogu namiriti iz imovine Ljubljanske banke u Hrvatskoj, a u imovini je i 250 milijuna eura potraživanja prema poduzećima koja su većinom u vlasništvu hrvatske države", rekao je za mariborski list Gabrovec. On je dodao kako izjavom zapravo izražava slaganje s guvernerom slovenske centralne banke Mitjom Gasparijem koji je isto izjavio dan prije Gabroveca.

Gabrovec je još ustvrdio kako je odlukom hrvatskoga Vrhovnog suda zapravo potvrđeno "teritorijalno načelo" koju u rješenju stare devizne štednje na prostoru bivše Jugoslavije zagovara Slovenija. "Riječ je o unutarnjem problemu Hrvatske i pitanju odnosa unutar njezina teritorija", izjavio je Gabrovec za mariborski list "Večer".

Gabrovec je, podsjetimo, buru u Hrvatskoj, pa i prosvjed Ministarstva vanjskih poslova, izazvao sredinom siječnja ove godine, rekavši kako je "otkrio" dokumente koji dokazuju da je hrvatska vlada 1991. godine, prilikom proglašenja državne samostalnosti, preuzela "savezne" propise s područja financija kojima je preuzela teret podmirenja štediša na svojem teritoriju.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara