Slovenski dužnosnik: NATO se zanima za odnose Slovenije s Hrvatskom

SLOVENSKO državno izaslanstvo u utorak je u Bruxellesu s predstavnicima NATO saveza obavilo zadnji pregled Akcijskog plana za članstvo (MAP), a predstavnici NATO-a posebno su se zanimali za otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske, rekao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Kako je navela slovenska agencija STA, Žbogar je rekao da su se predstavnici NATO saveza vrlo pohvalno izrazili o približavanju Slovenije standardima NATO saveza, a posebno su se zanimali za odnose Slovenije i Hrvatske.

U vezi s proglašenjem ekološko-ribolovnog pojasa slovensko je izaslanstvo iznijelo službeno stajalište kako se Ljubljana zauzima za "multiulateralno rješenje zaštite mora" u skladu s europskim smjernicama koja se očekuju na konferenciji o ribarstvu zakazanoj za studeni u Veneciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slovenija je razočarana hrvatskim potezom, a podsjetili smo da je žaljenje izrazila i EU", rekao je Žbogar.

U vezi sporazuma o granici, o čemu su predstavnici NATO-a također pitali slovenske izaslanike, Žbogar je rekao da Slovenija "sporazum koji joj daje pristup otvorenom moru" i dalje podupire kao najbolje rješenje koje se može primijeniti, no da "ne isključuje niti arbitražu kao zadnje sredstvo".

Žbogar je ocijenio da bi arbitražni prijedlog morala pripremiti Hrvatska, ali da se to ne može očekivati prije hrvatskih izbora.

On je pojasnio da se radilo samo o pitanjima za koja je NATO savez pokazao interes, ali ih ni u kojem smislu nije komentirao i da je taj sklop pitanja spadao u okvir rasprave o "stanju u regiji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara