SLOVENSKI DUŽNOSNIK ZANIJEKAO TVRDNJE DA HRVATSKE VODE UGROŽAVAJU EKO SUSTAV I GRANICU

Dužnosnik slovenskog ministarstva za okoliš, prostor i energetiku zanijekao je u srijedu alarmantne tvrdnje jedne domaće ekološke organizacije da predstavnici Hrvatskih voda radovima na Dravi i Muri u blizini hrvatskoslovenske granice ugrožavaju ekološki sustav i to "jedan kilometar unutar slovenskog teritorija".

"Radovi se izvode na hrvatskoj strani radi zaštite Varaždina od poplava", rekao je za slovensku televiziju u srijedu Tomaž Globokar, šef odsjeka za vode u spomenutom ministarstvu i predstavnik Slovenije u mješovitom međudržavnom povjerenstvu za zaštitu voda.

Forum za Dravu i Muru, slovenska nevladina ekološka udruga, u srijedu je u Ljubljani na konferenciji za novinare ustvrdila da Hrvatske vode planom regulacije Drave od Varaždina do Ormoškoga jezera prave veliku ekološku štetu jer "sijeku poplavne šume, premještaju granične međaše i uništavaju nalazišta pijeska i šljunka", te da su "fizički ušle kilometar duboko u slovenski teritorij.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje na graničnim rijekama je zabrinjavajuće jer Drava i Mura ispunjavaju europske kriterije za uključenje u mrežu Natura 2000. i za dobivanje europskih sredstava, a to se sadašnjim radovima kao mogućnost smanjuje", izjavio je član Foruma Dimitrij Kaligulič.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara