Slovenski energetičari upozorili na slabosti mreže

Slovenski elektroenergetski sustav radi normalno, ali su događaji s isključenjem nuklearke Krško početkom tjedna ukazali na sve slabosti sustava zbog čije će stabilnosti biti potrebno uvoditi povremena ograničenja u trgovanju strujom, iznijeli su u petak vodeći stručnjaci s područja energetike.

"Bez gradnje novih proizvodnih i prijenosnih kapaciteta više nećemo moći osiguravati nesmetanu opskrbu energijom u budućnosti", izjavio je na konferenciji za novinare prvi čovjek slovenske elektroprivrede, direktor ELES-a Vekoslav Korošec.

Korošec je posebno upozorio na neprilagođenost mreže dalekovoda sadašnjoj situaciji u kojoj oni 40 posto struje prenose prema drugim nacionalnim mrežama iako su planirani i građeni prije 20 i više godina u okviru jugoslavenske elektromreže. Već iduće godine treba zato započeti gradnju 80-kilometarskog dalekovoda nuklearka Krško-Beričevo, što će stajati gotovo 40 milijuna eura, a nekoliko godina nakon toga ojačati i dalekovode prema Mađarskoj i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ELES od 25. ovog mjeseca namjerava uvesti kratkoročnu dodjelu prava korištenja prijenosnih kapaciteta na načelu aukcije kako bi osigurao njihovu veću transparentnost.

"Moramo osigurati trgovanje energijom, ali smo u prvom redu zaduženi za siguran rad elektroenergetskog sustava", rekao je Korošec. Dodao je da u slučaju raspada elektroenergetskog sustava ni bi moglo biti ni trgovanja strujom. Priznajući da slične teškoće imaju i druge susjedne države, Korošec je najavio da će o teškoćama Slovenije u električnoj mreži i nedovoljnim kapacitetima za proizvodnju govoriti i na sastanku europske udruge nacionalnih elektroenergetskih sustava idućeg mjeseca.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara