Slovenski europarlamentarac: Makedonija ispred Hrvatske na putu u EU

SLOVENSKI zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar obrane Jelko Kacin izjavio je da očekuje da će Makedonija preteći Hrvatsku na putu u Europsku uniju.

"Očekujem da će Makedonija datum za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom dobiti u drugoj polovici ove godine, čime će umjesto Hrvatske postati modelom buduće europske integracije", izjavio je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

"Hrvatska se sve više zapliće i zatvara čime se udaljava od Europske unije, pa bi proces približavanja zapadnog Balkana Europi trebalo ubrzati napredovanjem Makedonije", rekao je Kacin na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i o svom posjetu Hotizi na Muri, gdje je osudio "zapljenu" slovenske skele od hrvatskih lokalnih vlasti.

Slovenski je eurozastupnik rekao da je strateški interes Slovenije uključenje cijelog zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Na pitanje smatra li da te države u EU treba primiti u paketu, Kacin je rekao da ne može reći što će se dogoditi na kraju jer proces još nije ni započeo, ali da je proces integracije Balkana u Europu potrebno ubrzati traženjem "bolje kandidatkinje" za EU nego što je Hrvatska. Kacin je rekao da tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte uživa njegovu potporu dodavši da ona ne govori napamet nego u ime jedne institucije.

Kacin je član slovenskih liberalnih demokrata (LDS), a u Europskom parlamentu djeluje u sklopu skupine liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara