SLOVENSKI KANDIDAT ZA POVJERENIKA EU JANEZ POTOČNIK

Slovenski premijer Anton Rop i službeno je u srijedu kao kandidata svoje države za jedno od mjesta dodatnih 10 mjesta europskih povjerenika koje će dobiti zemlje koje u proširenu EU ulaze 1. svibnja ove godine predložio Janeza Potočnika, ministra za europske poslove u svojoj vladi.

"Potočnik je najbolji i najkompetentniji kandidat za europskog komesara iz Slovenije", rekao je Rop u srijedu na konferenciji za novinare.

Rop je rekao da je Potočnik vrlo dobro obavio i posao šefa slovenske pregovaračke ekipe u predpristupnim pregovorima, te da je oko njegove kandidature konzultirao stručnjake i političke krugove.

Na pitanje koje bi mjesto europskog povjerenika za Potočnika moglo biti pravo, Rop je ocijenio da je to neko od ekonomskih područja ili pitanje proširivanja EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska opozicija negativno je reagirala na Ropovu odluku, ne skrivajući razočarenje što predsjedniku Europske komisije nije ponuđeno više kandidata iz Slovenije jer je proces uključenja u EU bio nacionalni projekt u kojemu je sudjelovala i oporba.

"To je stvar političkog bontona, a imenovanje samo jednog kandidata je neprihvatljivo soliranje i Prodija stavlja pred gotov čin", rekao je ocjenjujući Ropov potez potpredsjendik oporbenih demokršćana Lojze Peterle.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara