Slovenski mediji i mediji u BiH o pozitivnom avisu za Hrvatsku

"ZAGREB bliže Europskoj uniji" i "Europska komisija preporučila Hrvatsku za pregovore s EU", naslovi su tekstova kojima sarajevski tisak u srijedu informira svoje čitatelje o pozitivnom mišljenju Europske komisije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU.

Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" izvjestio je da je Europska komisija preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom o pristupanju Uniji te da je "vrlo pozitivan avis" dobrim dijelom rezultat ocjene Carle del Ponte da Hrvatska sada u cjelosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Avaz" također podjseća da se od Hrvatske očekuje da u predstojećem razdoblju poduzme dodatne napore na planu prava manjina, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije.

"Jutarnje novine" konstatiraju da je Hrvatska sada najbliža ostvarenju svog strateškog cilja - primanja u punopravno članstvo EU već u narednom krugu njezina proširenja.

Ovaj list prenosi i izjavu hrvatske ministrice za europske integracije Kolinde Grabar-Kitarović da nije realno očekivati da bi pregovori mogli početi prije kraja godine, ali da bi otpočinjanje pregovora u 2005. dalo veliku šansu održavanju zacrtanog ritma.

Mostarski "Dnevni list" u komentaru piše da je ovo tek znak za početak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU, no ipak je značajno postignuće za razliku od BiH koja se tome nema razloga uskoro nadati.

Naglašavajući da su se domaći političari često hvalili da će BiH u Uniju ući zajedno s Hrvatskom, list zaključuje da se od toga ništa nije ostvarilo te da danas čak i Albanija ima bolje šanse priključiti se Europi od BiH.

Slovenski mediji o pozitivnom avisu za Hrvatsku

Slovenski tisak i elektronički mediji navode u srijedu da je jučerašnja odluka Europske komisije o davanju pozitivnog avisa Hrvatskoj velik uspjeh vlade premijera Ive Sanadera, osobito nakon "različitih signala" koji su s tim u vezi dolazili iz Europe zadnjih mjeseci.... a osvrću se i na ocjenu Bruxellesa iz avisa o odnosima Hrvatske sa Slovenijom.

"Nova kandidatkinja za Europsku uniju" i "Povoljno mišljenje" Komisije o Hrvatskoj", naslovi su kojima izvještaj svog dopisnika iz Strasbourga opremilo "Delo". Vodeći slovenski dnevni list naglašava također da "Hrvatska ispunjava političke i ekonomske kriterije" iako ju "čeka još mnogo posla", te da se "suradnja Zagreba sa haškim sudom popravila".

"Hrvatska po ocjeni Komisije ispunjava političke kriterije jer ima čvrste institucije koje jamče vladavinu prava, uspostavila je i tržišno gospodarstvo koje funkcionira i moći će izdržati pritisak konkurencije na unutarnjem tržištu ako vlada u Zagrebu nastavi s ostvarivanjem reformi koje moraju ukloniti preostale slabosti", navodi izvjestitelj "Dela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List ističe i "blagonaklone" izjave europskih povjerenika Chrisa Pattena i Guenthera Verheugena nakon objave avisa, te očekivanja da će Hrvatska nastaviti s poztivnim naporima u približavanju Uniji.

List naglašava i presudno značenje pozitivnog mišljenja Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, a ističe i Pattenovu ocjenu pred Europskim parlamentom da je na tom planu hrvatska suradnja s Haagom bila "daleko od savršenstva", no da se "zadnjih mjeseci situacija bitno popravila".

Ističe se i Verheugenova ocjena da je Hrvatska "dobra kandidatkinja" i njegovo očekivanje da će stoga na sastanku lidera Unije u lipnju u Bruxellesu biti određen datum za početak pregovora o članstvu.

To je zadnje "zeleno svjetlo" koje Zagreb treba dobiti pred otpočinjanje pregovora, a ovisi od konsenzusa svih članica. Te suglasnosti za sada, navodi "Delo", nema jer Velika Britanija i Nizozemska to "uvjetuju uhićenjem generala Gotovine".

"Delo" isto tako piše da Europska komisija u svom izvješću navodi da su se "inače dobri odnosi Hrvatske sa Slovenijom pogoršali zbog različitih gledanja na niz neriješenih (bilateralnih) problema", pri čemu je zadnji takav slučaj "napetost zbog hrvatskog proglašavanja zaštićenog ribolovnog i ekološkog pojasa u Jadranu". To, citira "Delo" "nije u skladu s europskim načelom regionalne suradnje".

Slovenski radio u jutrošnjem izvješću svog dopisnika iz Zagreba prenosi ocjenu da je jučerašnja odluka Bruxellesa "važna i za sređivanje slovensko-hrvatskih odnosa. Objavom avisa Europska komisija je Hrvatskoj upalila zeleno svjetlo za pregovore o učlanjenju u EU, a premijer Sanader ima razlog za zadovoljstvo jer je tek posjet britanskog ministra za europske poslove Dennisa McShanea dan prije izdavanja avisa "otklonio sve sumnje".

Slovenski radio navodi da će hrvatska vlada do lipanjskog summita EU morati nastaviti vanjskopolitičku ofenzivu kako bi osigurala da datum za početak pregovora o članstvu bude određen na tom sastanku.

Ljubljanski list "Dnevnik" na unutarnjim stranicama u članku "Zeleno svjetlo za Hrvatsku" navodi da je "točku na i" za pozitivan avis dala zapravo Carla del Ponte.

"Sadašnja hrvatska vlada ispunila je sve njezine zahtjeve, a Sudu je nedostupan još samo general Gotovina. U bijegu je skoro već tri godine. Navodno su mu na tragu agenti novoga načelnika hrvatskih tajnih službi Joška Podbevšeka", piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara