Slovenski mediji o hrvatskim izborima

Slovenski elektronski mediji u nedjelju su u udarnim vijestima javljali o izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru, a u prvim ocjenama navodi se da je "po prvim neslužbenim rezultatima pobijedio HDZ" dok su proteklih dana prevladavale ocjene, temeljene na rezultatima ispitivanja, da će izborni rezultat biti tijesan.

Izbore su proteklih dana nesposrednim javljanjem pratile i javna slovenska televizija i komercijalna televizija POP-TV, baveći se uglavnom analizom kako će eventulani izborni rezultat utjecati na slovensko-hrvatske odnose.

"Račan i Sanader pokazali su tijekom kampanje da imaju više-manje jednaka stajališta prema pitanjima od ključne važnosti za Hrvatsku, no neizvjesno je za kakvu se politiku odlučio HDZ ako pobjednički uđe u Banske dvore jer je u strani jaka nacionalistička jezgra s kojom će i Ljubljani i Bruxellesu teško moći biti uspostaviti racionalan dijalog", navodi u komentaru od ponedjeljka ljubljansko "Delo".

"Slovenija s Račanom ima slabo iskustvo zbog odstupanja od sporazuma o granici nakon čega je u očima službene Ljubljane izgubio kredibilitet. No, svaki desničarski političar koji najavljuje vladanje čvrstom rukom i odlučno sređivanje odnosa sa susjedima vjerojatno je slabiji izbor", piše u komentaru "Dela" dopisnik Peter Žerjavič.

Analitičar tjednika "Mladina" Tomaž Šavnik, predstavljen u prilogu komercijalne televizije POP-TV kao "suradnik ministarstva vanjskih poslova", rekao je za spomenutu televiziju kako je Račan hrvatskom biračkom tijelu čvršćim odnosima sa Slovenijom "kompenzirao" probleme koje je među biračima imao zbog pritisaka haškog suda, te da HDZ-u tako nešto nije potrebno. I "Delov" komentar i Šavnikovo mišljenje su međutim analiza napravljena prije objave večerašnjih privremenih rezultata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnose s Hrvatskom u nedjelju je navečer, ne komentirajući tijek izbora, spomenuo i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u jednosatnom razgovoru za nacionalnu televiziju, koji je najvećim dijelom bio posvećen "europskim" i nacionalnim temama.

Kučan je rekao da bi "rješavanje graničnog problema bilo najbolje prepustiti ljudima koji dolaze iza nas", a izrazio je i svoje već ranije izražene sumnje da se stvar može riješiti međunarodnom arbitražom.

Kučan, koji se posljednjih nekoliko dana u više navrata pojavio u vodećim medijima, rekao je da ne namjerava osnivati novu stranku u Sloveniji, ali da namjerava ostati politički aktivan.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara