Slovenski mediji o Žužulovom prijedlogu o arbitraži

Slovenski mediji o Žužulovom prijedlogu o arbitraži
IZJAVE hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula o arbitraži kao legitimnom sredstvu za rješavanje sporova kojem mogu pribjeći i Slovenija i Hrvatska u središtu su pažnje slovenskih medija u utorak, a protumačene su kao pokazatelj da hrvatska Vlada "odlučnije nego ikada" zagovara arbitražu kao jedino preostalo sredstvo za rješenje graničnog spora i da ga pokušava "nametnuti" Sloveniji.

Istodobno, prenoseći prve izjave najvjerojatnijeg mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše, izražava se stajalište da se Slovenija "ne mora bojati" arbitraže i da bi, u slučaju da do nje dođe, imala svoje argumente.

Žužul se u ponedjeljak u Bruxellesu, replicirajući slovenskom veleposlaniku pri EU-u Cirilu Štokelju, zauzeo za arbitražu kao legitimno sredstvo za rješenje spora u vezi s granicom jer na pravno nevažaći i u Hrvatskoj neprihvaćeni sporazum Drnovšek-Račan ne treba gubiti vrijeme u pregovorima.

Vodeći slovenski list Delo u broju od utorka Žužulov nastup u Bruxellesu naslovljuje "Hrvatska sili k arbitraži" (što bi se moglo prevesti kao Hrvatska nameće arbitražu, ali i Hrvatskoj se žuri s arbitražom). "Hrvatska je ponovo, još odlučnije nego do sada, izvršila pritisak prema arbitraži o rješenju spora o granici", iznosi Delo u uvodu svog priloga na prvoj stranici u kojemu predstavlja Žužulovo izlaganje.

Na predavanju u sjedištu NATO saveza Žužul jer naglasio "želju" Zagreba da se nova slovenska vlada "odmah" počne usuglašavati s hrvatskom vladom "o mogućem međunarodnom posredniku te o vremenu i predmetu arbitraže", ističe Delo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žužul je u sjedištu NATO saveza, jednako kao i nakon nedavnog susreta s Chrisom Pattenom na sjedištu Europske komisije, odbacio tezu o "izbijanju konflikta zbog granice", te dodao da je riječ o "manjem problemu koji se vuče još od vremena proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske nakon raspada jugoslavenske federacije", piše Delo.

O istom predmetu, arbitraži kao mogućnosti za rješenje graničnog pitanja u svjetlu Žužulova nastupa u Bruxellesu, piše i ljubljanski dnevni list Dnevnik koji u naslovu ističe da je "Hrvatska pozvala Sloveniju na arbitražu", te da je Žužul ocijenio kako je "svejedno tko će biti arbitar".

"Arbitražu je kao primjereno rješenje ponovo podržao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić", navodi Dnevnik.

O pitanju arbitraže piše i mariborski dnevni list Večer, ali se pri tom osvrće na izjave o eventualnoj arbitraži koje je u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada vlada" dao hrvatski premijer Ivo Sanader. Bit Sanaderova stajališta o tom pitanju "Večer" sažimlje u naslovu "Sanader: Prijateljstvo se ne kupuje teritorijem".

List ističe da je Sanader pri tom "pozvao novog slovenskog premijera da posjeti Hrvatsku", no da je Sanader "spreman doći i u Ljubljanu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara