Slovenski ministar gospodarstva: I formalno počela arbitraža oko nuklearke

SLOVENIJA je potkraj prošle godine i službeno obaviještena o odštetnom zahtjevu Hrvatske elektroprivrede (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, rekao je u četvrtak za slovensku agenciju STA slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak dodajući da je time i formalno počela procedura arbitraže pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove u Washingtonu.

HEP je početkom studenoga prošle godine pred tom ustanovom pokrenuo pitanje odštete za struju koju nije dobivao iz zajedničke slovensko-hrvatske nuklearke od 30. lipnja 2002. do 19. travnja, dakle u razdoblju od trenutka ratifikacije međudržavnog ugovora po kojemu je morao dobivati polovicu proizvedene struje pa do trenutka kad je ponovo počeo preuzimati ugovorne količine. Riječ je o iznosu od nešto manje od 32 milijuna eura.

Vizjak je u četvrtak ponovio svoje prijašnje izjave da je takav zahtjev HEP-a neutemeljen te da će Slovenija razmisliti o tome da i sama pokrene arbitražu pred istom institucijom jer Hrvatska, kako je rekao ne poštuje međudržavni sporazum o nuklearci Krško.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska očito ne poštuje taj ugovor, u prvom redu zato što nije osnovala fond za razgradnju nuklearke", rekao je Vizjak, dodajući da će posebna ekspertna skupina slovenske vlade analizirati i druge točke tog međudržavnog ugovora.

Vizjak je dodao da je Slovenija već angažirala i odvjetničku kuću u inozemstvu koja će u vezi s arbitražnim postupkom HEP-a zastupati njene interese.

Ponovio je i svoje prijašnje izjave da je riječ o neutemeljenim zahtjevima HEP-a jer je hrvatska strana u cijelom spomenutom razdoblju mogla dobivati ugovorene količine iz nuklearke, ali se, kako tvrdi Vizjak, radije odlučila za nabavu jeftinije struje iz istočnih tržišta, Slovačke i BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara