Slovenski ministar o pitanju nuklearke Krško

SLOVENSKI ministar za okoliš i prostor Janez Kopač izjavio je da pokretanje arbitražnog spora o vlasništvu nuklearke Krško ne bi bio u interesu suvlasnika, te da je Slovenija spremna otkupiti Hrvatski udio u nuklearci, ali uz nižu cijenu od one koju iznosi HEP.

´Čim bude ratificiran (u slovenskom parlamentu) međudržavni ugovor o nuklearci Krško, pokušat ćemo nastaviti razgovore s Hrvatskom o otkupu njenog udjela. Zato smo i naručili studiju o vrijednosti nuklearke od poduzeća British Energy koja ju procjenjuje na 150 milijuna dolara. Iznos od 720 milijuna dolara koji se spominje kao vrijednost hrvatskog udjela za nas nije prihvatljiv´, izjavio je Kopač u razgovoru za subornji broj ´Dela´. Dodao je kako očekuje da će slovenski ustavni sud prije kraja ove godine donijeti odluku da li je međudržavni sporazum o Krškom u suprotnosti s ustavnom, što je bio razlog odgode njegove ratifikacije u Ljubljani.

´Nadam se da će odluka biti poznata što prije. Ako bi sud ustanovio da sporazum nije u skladu s ustavom, to po mojem mišljenju ne bi bilo dobro za našu stranu jer bi pregovore bilo potrebno ponoviti, a time bi se opet otvorila i pitanja koja su teškom mukom zatvorena´, rekao je Kopač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski je ministar - supotpisnik međudržavnog ugovora o nuklearci - rekao da u Hrvatskoj spominjana mogućnost arbitražnog rješavanja spora o nuklearci, ukoliko slovenski parlament ne ratificira ugovor, ne bi bila dobra ni za jednog ni za drugog suvlasnika.

´Mi smo o arbitraži u okviru Energetske povelje razmišljali i početkom godine u vezi spora oko provoza nafte kroz Hrvatsku, ali smo došli do zaključka da je to strašno zapleten i dugotrajan proces. Mislim da nije u interesu ni jedne ni druge ugovorne strane da spor rješava na takav način´, izjavio je za ´Delo´ slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač.

Zanijekao je vijesti po kojima će u nakon rekonstrukcije vlade preuzeti ministarstvo financija i rekao da će na svom položaju ostati do kraja mandata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara