Slovenski ministar o prodaji Mercatora Agrokoru: Opasno je prodavati nekome tko nema novca

Foto: siol

NAKON što je u Delu danas objavljen nacrt ugovora o prodaji Mercatora Todorićevom Agrokoru svoju zabrinutost tom akvizicijom su izrazili mnogi slovenski političari, a u prvom redu tehnički ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Židan je upozorio da u proteklom razdoblju Agrokor nije držao do slovenske proizvodnje hrane te je dodao kako je Mercator važan za tu proizvodnju. Kazao je da je za proizvođače hrane vrlo bitno imati vezu sa potrošačem pa su mu zato važne police u trgovinama. Smatra kako će prodaja većinskog udjela u Mercatoru imati dalekosežne posljedice za slovensku poljoprivrednu i stočarsku prehrambenu industriju.

> Delo donosi detalje ugovora: Prodajom Leda Todorić će financirati kupnju Mercatora i otplatiti dio duga

"Preko Mercatorovih polica se, po nekim procjenama, proda do 40 posto proizvedene hrane u Sloveniji koja se proda u maloprodaji", kazao je Židan te dodao kako je posebno zabrinut zato što se Mercator prodaje nekome, kako je njemu poznato, "tko nema novaca", piše 24.ur. Ministar je kazao i kako je jasno koji je poslovni interes Agrokora, koji sam proizvodi hranu te dodaje kako oni samo žele dobiti police za svoje proizvode. Zato smatra da se država treba suprotstaviti prodaji Mercatora.

I slovenski predsjednik  Danilo Turk je upozorilo da treba dobro raspraviti svaku odluku o prodaji Mercatora te "ona mora biti apsolutno odgovorna". Dodao je i kako ga je bio malo zabrinut kada je vidio na stranicama Agencije za kapitalna ulaganja države pismo o prodaji Mercatora. "Vjerujem da je u vezi sa tim potrebna visoki stupanj odgovornosti za odluku, visoki stupanj u smislu maksimalnog predviđanja učinka odluke i, ako je potrebno s potpisom odluke treba pričekati dok se ne naprave sve potrebne konzultacije", kazao je Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužnost države je braniti i jačati geostratešku poziciju"

Iz slovenskog Ministarstva financija su danas poručili da će izraziti svoje protivljenje sudjelovanju Europske banke za obnovu i razvoj zbog njihovog mogućeg financiranja preuzimanja Mercatora od strane Agrokora. Uvjereni su da bi to preuzimanje imalo negativne posljedice za slovensko gospodarstvo.

U Ministarstvu su uvjereni da je dužnost države "braniti i jačati svoju geostratešku poziciju". Dodali su i da ne postoji službena odluka EBRD-a da sudjeluje u poslu. "Slovenija će jasno izraziti svoje protivljenje, ako i kada će doći do priče o projektu", pišu iz slovenskog Ministarstva financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara