Slovenski ministar unutarnjih poslova o "izbrisanima"

Tehnički zakon o "izbrisanim stanovnicima", o kojemu će slovenski parlament zbog suspenzije Državnog vijeća morati odlučivati još jednom, sam po sebi ne donosi posebna prava osobama na koje se odnosi, objasnio je u utorak ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc.

Bohinc je - komentirajući ocjene Državnog vijeća kako će Slovenija zbog tog zakona imati goleme štete zbog potencijalnih odštetnih zahtjeva - rekao da sam zakon nije temelj za odštetne zahtjeve.

Po njegovim su riječima na sudovima već podnijeti neki odštetni zahtjevi "izbrisanih", ali je pravni temelj takvih zahtjeva rješenje ustavnog suda o tom problematici a ne sam "tehnički" zakon kao provedbeni akt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bohinc je visoke svote koje se u javnosti iznose u vezi s mogućim odštetama ocijenio potpuno arbitrarnima. Dodao je da izdavanje odluka o stalnom prebivalištu od 1992. godine za "izbrisane" neslovence, što će regulirati "tehnički zakon", ne znači i davanje slovenskog državljanstva. Također je odbio je komentirati pitanje o tome tko je kriv za njihovo brisanje iz registra stalnog stanovništva u veljači 1992. godine.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara