Slovenski ministar zanijekao izjavu o vojnoj obvezi za žene

SLOVENSKI ministar obrane Anton Grizold demantirao je vlastite navode da će Slovenija u slučaju da propadne referendum o ulasku u NATO morati uvesti vojnu obvezu za žene, čime bi se pridružila Kubi, Izraelu i nekim afričkim državama.

´Ispičavam se onima koji su izjavu u dužem razgovoru za Reuter pogrešno shvatili. Bila je izvučena iz konteksta´, rekao je Grizold u srijedu navečer u razgovoru za državnu televiziju, reagirajući na prosvjede u kojima je njegova izjava shvaćena kao pritisak na slovenske birače koji će o članstvu u NATO savezu odlučivati na referendumu, vjerojatno 23. ožujka ove godine.

Grizold je naglasio da je u razgovoru bilo riječi o hipotetičnim situacijama te da Slovenija već 10 godina radi na scenarijima uključenja u NATO savez i broju vojnika koji će zadovoljiti njegove standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko bi se na referendumu ta odluka promijenila, opet bismo bili na polazištu iz 1993. u kojoj nijedna opcija ne bi bila isključena, upozorio je Grizold, dodajući da u tom slučaju za ´samodostatan obrambeni sustav´ nikako ne bi bilo dovoljno 18.000 profesionalnih vojnika koliko ih predviđa scenarij uključenja u NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara