Slovenski ´natoskeptici´ protiv potpore SAD

Činjenica da je Slovenija pristala potpisati proameričku deklaraciju članica Vilniuske skupine, kojom se pruža potpora američkoj politici prema Iraku, pogreška je koja bi slovenske birače mogla odvratiti ne samo od NATOa nego i od Europske unije na referendumu koji će vjerojatno biti održan 23. ožujka, ocijenili su u četvrtak slovenski ´natoskeptici´

´Natoskeptici´ tvrde da prioritet vlade treba biti učlanjivanje u EU, a ne NATO koji sve više potpada pod američku dominaciju.

´U deklaraciji je ključna rečenica da spomenute države shvaćaju argumente koje je protiv Iraka u UN-u iznio američki državni tajnik Colin Powell. No, nacrt deklaracije napisan je dva dana prije Powellova istupa´, ustvrdio je u razgovoru za slovensku komercijalnu postaju POP-TV dr. Vlado Miheljak, istaknuti politolog i novinski kolumnist s velikim utjecajem na slovenske intelektualne krugove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miheljak ocjenjuje da bi se slovenski birači zbog deklaracije i proameričkih izjava ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela mogli naći u situaciji da na referendumu glasuju i protiv članstva u Europskoj uniji.

´Birači bi proamerička stajališta mogli shvatiti kao dokaz da nas političari ne vode u ´elitni klub´ (Europsku uniju) nego u ´ostatak Europe´ koju predstavljaju istočnoeuropske države´, kaže Miheljak.

S njime se složio i nekadašnji predsjednik Slovenskog društva književnika i potpredsjendik vanparlamentarne Demokratske stranke Tone Peršak koji tvrdi da Slovenija sadašnjom proameričkom politikom postaje ´banana država´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara