Slovenski novinari prosvjedovali šutnjom zbog uskraćivanja informacija

SLOVENSKO novinarsko društvo prosvjedovalo je protiv novih pravila po kojima policija ubuduće ne smije objavljivati niti inicijale osumnjičenika u kaznenim predmetima.

Novinarska udruga ocijenila je da je riječ o uskraćivanju informacija i onemogućavanju normalnog rada novinara, a na redovnoj konferenciji za novinare ljubljanske policije u četvrtak novinari su u znak prosvjeda "odšutjeli" vrijeme predviđeno za postavljanje pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odluku o uskraćivanju podataka o osumnjičenima i optuženima obrazložila usmenim zahtjevom državnog inspektora za zaštitu privatnih podataka Jože Bogataja. On drži da bi davanje podataka o osumnjičenicima moglo dovesti do sudskih tužbi čak i kad se oni spominju samo po početnim slovima imena i prezimena, iako takav presedan još nije zabilježen.

"Ograničavanje prava javnosti na obaviještenost opasno je za otvoreno i tolerantno društvo jer može dovesti do zlouporaba i korupcije, a to su pojave koje se suzbijaju upravo transparentnim odnosom prema javnosti", upozorili su u svom prosvjedu slovenski novinari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara