Slovenski obiteljski zakon prošao prvu raspravu: Homoseksualci sve bliže pravu na posvajanje

Slovenski obiteljski zakon prošao prvu raspravu: Homoseksualci sve bliže pravu na posvajanje

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SLOVENSKI parlamentarni zastupnici su poduprli daljnju raspravu o obiteljskome zakonu, čime se novi zakon kojim bi se, između ostaloga, homoseksualnim zajednicama omogućavalo posvajanje djece, sve više bliži usvajanju. Slovenski ministar rada, obitelji i socijale Ivan Svetlik je na početku zasjedanja parlamenta naglasio da Slovenija novim zakonom "prekida sa zakonom starim 30 godina i postaje uređena zemlja u skladu s prostorom i vremenom". Ministar je naglasio da je u središtu ovoga zakona "ono što je najvažnije, a to je dijete". "Zakon će razmišljati o dobrobiti i interesima djeteta, bez obzira na to u kakvom obliku obitelji živi", naglasio je Svetlik i dodao da će, prema zakonu, i država sudjelovati u zaštiti djece.

Zastupnica stranke vladajuće koalicije Socijalni demokrati Andreja Črnak Meglič je naglasila da se oštre rasprave vode samo oko onoga dijela zakona prema kojem se definicija obitelji proširuje i na istospolne zajednice. "Ovaj zakon širi pojam roditeljstva s biološke na društvenu razinu", rekla je Črnak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane oporbenjaci su se oštro protivili ovome zakonu. France Cukjati iz SDS-a je rekao da novi zakon "obezvređuje obitelj". Prema stajalištu zastupnika SDS-a, obitelj je sastavljena od muža i žene koji imaju dijete, ili ako ga nemaju je možda na putu, a prema njegovim riječima i njegovu povijesnom pregledu, homoseksualnost je opisao kao "duševne smetnje". No, Cukjati se nije zaustavio na tim kvalifikacijama nego je dodao da je "proglašavanje homoseksualnosti, pedofilije, zoofilije normalnima medvjeđa usluga ljudima", a djecu iz homoseksualnih obitelji je isti zastupnik opisao kao "češće podvrgnute zlostavljanju, manje uspješne u školi i s nižim stupnjem obrazovanja".

Ministar Svetlik je na kraju rasprave opovrgnuo navode oporbenih zastupnika da novi obiteljski zakon obezvređuje obitelj navodeći da svaki pojedinac ima pravo sam izabrati oblik zajednice u kojem će živjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara