Slovenski parlament na svečanoj sjednici o ratifikaciji ugovora o pristupu EU

SLOVENSKI parlament započeo je u srijedu ujutro svečanu sjednicu na kojoj će zastupnici ratificirati ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Kako je u svom izlaganju parlamentarcima naglasio premijer Anton Rop, formalni čin ratifikacije i uključenje u Europsku uniju sa 1. svibnja za Sloveniju ne predstavlja kraj puta započetog još državnim osamostaljenjem prije 13 godina, nego je prilika za "novi početak" u društvu ostalih europskih naroda.

"Puno će toga ovisiti i o nama samima", rekao je Rop, ističući da je slovenska vlada postupak prilagodbe pravnih standarda europskima i cijeli postupak tranzicije vodila uz širok društveni konsenzus, a za stajališta tijekom pregovaračkog procesa tražila potvrdu u parlamentu.

Lanjski referendum na kojemu se skoro 90 posto građana odlučilo za ulazak u Europsku uniju dokaz je privrženosti europskoj ideji koja je među Slovencima već dugo prisutna, istaknuo je Rop.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska ideja utkana je u temelje naše samostalnosti", rekao je Rop zastupnicima, dodavši da je slovenski parlament pred proglašenje samostalnosti 25. lipnja 1991. donio deklaraciju u kojoj je istaknuto da to nije čin kojim se Slovenija želi izolirati nego povezivati s Europom i cilju razvoja i napretka.

Slovenski premijer naglasio je da je institucionalno povezivanje s Europskom unijom započelo potpisivanjem prvog sporazuma 1993. godine, aplikacija za članstvo podnesena je 1996. godine odmah nakon potpisivanja prvog ugovora o pridruživanju, a dvije godine kasnije počeo je i proces pregovora koji je završen krajem 2002. godine.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel istaknuo je da je nekadašnja Europska zajednica pomogla proces slovenskog osamostaljivanja i da je tzv. brijunski sporazum koji su 7. lipnja 1991. godine slovenski pregovarači sklopili s "europskom trojkom" o povlačenju bivše JNA u vojarne bio prvi međunaroddni dokument, odnosno prvi sporazum Slovenije i Europe.

"Slovenija je prvi europski uspjeh na području bivše Jugoslavije, a dugo je bila i jedini", rekao je Rupel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara