Slovenski parlament o iračkoj krizi

SLOVENSKI parlament prihvatit će deklaraciju kojom izražava žaljenje zbog iračke krize i tražiti premještanje njena rješavanja u UN, no više je zastupnika prilikom usuglašavanja teksta bilo nezadovoljno takvom formulacijom, tražeći da se "osudi" rat u Iraku koji je počeo bez rezolucije Vijeća sigurnosti.

"Ovaj je dokument blizu stajalištu vlade", rekao je prilikom usuglašavanja teksta na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, predlažući da i parlament na plenarnoj sjednici prihvati izjavu koja će biti što usklađenija sa stajalištima Europske unije.

Više je zastupnika tražilo oštriju formulaciju, pa i neki parlamentarci vladajućih liberalnih demokrata, no na kraju su se složili s objašnjenjem da je i Francuska, koja se američko-britanskoj akciji u Iraku najviše protivila službeno izrazila samo "žaljenje", a ne osudu.

Slovenski parlament zatražit će od svoje vlade i aktivniju diplomatsku ulogu, a u nacrtu deklaracije zamijenjena je i formulacija o tome da je rat u Iraku počeo "bez mandata Vijeća sigurnosti" izrazom da do akcije došlo "bez privole" toga organa.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara