Slovenski parlament po drugi put izglasao zakon o "izbrisanima"

Slovenski parlament kasno je sinoć izglasovao tzv. zakon o izbrisanima kojim se na osnovi odluke ustavnog suda priznaje pravo prebivališta u Sloveniji neslovencima koji 1991. nisu tražili slovensko državljanstvo, pa su početkom 1992. "izbrisani" iz registra stalnog stanovništva. L

Za zakon je u ponovljenom postupku, nakon što je prije mjesec dana njegovu primjenu suspenzivnim vetom spriječio gornji dom parlamenta (tzv. državno vijeće), glasovao 51 zastupnik, a 27 ih je bilo protiv.

Prema podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova zakon se odnosi na 4 do 5 tisuća ljudi, a potrebno je donijeti još i tzv. sistemski zakon koji će se odnositi na ostale kategorije stranaca koje su u vrijeme slovenskog osamostaljenja izgubile pravo na boravak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova 1991. godine oko 170.000 neslovenaca dobilo je slovensko državljanstvo pod povoljnim uvjetima, na osnovi molbi po posebnom zakonu čije su odredbe važile 6 mjeseci. Stanovnici slovenske nacionalnosti državljanstvo su dobili automatski, po načelu ius sanguinis.

(Hina) fl nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara