Slovenski parlament podržao prava oboljelih od azbestoze

Po nekim procjenama u Sloveniji je oko 20.000 ljudi bilo izloženo azbestu čija su proizvodnja i promet zabranjeni prije nekoliko godina pa je slovenski parlament u utorak podržao prijedlog zakona kojim će se produžiti rok za ostvarivanje prava oboljelih od azbestoze.

Oni su, po zakonu koji je prestao vrijediti krajem prošle godine, imali pravo na na odštete i umirovljavanje pod povoljnijim uvjetima.

Za potrebe zakonske zaštite oboljelih od azbestoze bit će potrebno osigurati oko 20 milijuna eura. Zakon je donesen zbog potreba radnika proizvođača salonitnih poloča iz Anhovog u zapadnoj Sloveniji i bio je ograničen samo na dolinu rijeke Soče, no procjenjuje se da je broj izloženih bio mnogo veći jer su spomenuti materijal proizvodili i koristili i u mnogim drugim poduzećima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna komisija koja potvrđuje oboljelost od azbestoze do sada je izdala samo oko 1500 pozitivnih rješenja, sličan je i broj onih kojima je odobrena odšteta. Problem azbestne bolesti koja se manifestira u plućima jest u njezinoj dugačkoj latentnoj dobi, pa se smatra da će se azbestoza u Sloveniji pojavljivati još tridesetak godina, a najviše oboljenja bit će oko 2025. godine, ocjenjuju pulmolozi.

(Hina) xfl ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara