SLOVENSKI PARLAMENT RATIFICIRAO PRVI SPORAZUM S VATIKANOM

Slovenski parlament u srijedu je ratificirao prvi ugovor sa Svetom stolicom kojim se regulira status Rimokatoličke crkve u zemlji.

U prvoj reakciji na taj potez, koji se dugo odgađao, ljubljanski nadbiskup Franc Rode izrazio je zadovoljstvo i očekivanje da će to biti osnova za druga otvorena pitanja.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek rekao je da sporazum "na potpuno korektan način postavlja okvir djelovanja Crkve u državi u skladu s ustavom i odlukom ustavnog suda".

Sporazum je, naime, na zahtjev lijevih stranaka u koaliciji premijera Antona Ropa dvije godine bio blokiran u ustavnom sudu zbog mišljenja kako je možda u suprotnosti s ustavnim načelom odvojenosti crkve i države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud nedavno je potvrdio da takve suprotnosti nema, ali i naglasio da je u pravnim slučajevima gdje se na "mješovitim područjima" sukobljavaju interesi crkve i države nadležno civilno, a ne kanonsko pravo.

Takvom formulacijom Crkva nije najsretnija, a među otvorenim pitanjima koje bi željela urediti novim sporazumom najvažnijim smatra uvođenje vjeronauka kao obveznog izbornog predmeta koji bi se mogao poučavati u državnim školama. Sadašnja tumačenja ustava to onemogućavaju.

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara