Slovenski partizanski veterani zabrinuti uskraćivanjem sredstava

Slovenski antifašistiveterani zabrinuti su odnosom sadašnje vlade prema "narodnooslobodilačkoj borbi" i antifašizmu, a njihov je predsjednik Janez Stanovnik najavio mogućnost prelaska na "partizanski" način financiranja ako im ministar za rad i socijalna pitanja Janez Drobnič nametne financiranje "prema ugovoru", a ne iz proračuna na što imaju pravo po zakonu.

Stanovnik je u ponedjeljak u razgovoru za Slovenski radio izjavio da od početka godine, iako je to regulirano posebnim zakonom, organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata nije dobila nikakva sredstva i da im sadašnja vlada želi nametnuti financiranje "prema ugovoru", ali nudi 75 posto manje sredstava nego do sada. Iz spomenutih sredstava financirali su se zaposleni u glavnom odboru slovenskog SUBNOR-a i proslave, odnosno komemoracije različitih događaja iz II. svjetskog rata.

"Narodu koji se prestane sjećati svoje povijesti događa se isto što i čovjeku koji pati od potpune amnezije - to više nije život nego vegetiranje", rekao je 83-godišnji Stanovnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, slovenski antifašistički veterani skeptični su prema zakonskom prijedlogu sadašnje vlade po kojem bi i njihovi domaći protivnici u vrijeme II. svjetskog rata dobili status žrtava ratnog nasilja, a ubijeni slovenski domobrani tretirali bi se kao "žrtve revolucionarnog nasilja". Takav će prijedlog i u parlamentu izazvati velike polemike jer mu se suprotstavljaju stranke lijevog centra.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara