Slovenski predsjednik: Nemamo velikih očekivanja od summita u Brdu kod Kranja

Slovenski predsjednik: Nemamo velikih očekivanja od summita u Brdu kod Kranja

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

SLOVENSKI predsjednik Danilo Turk smatra kako je vrijeme u zemljama zapadnog Balkana zrelo za početak izravnih razgovora. "Sada je vrijeme da lideri ove regije zajedno sjednu i izravno razgovaraju međusobno bez nazočnosti drugih, jer, to bi pokazalo visoki stupanj zrelosti i zajedničkog interesa. Ovo je vrijeme kada treba napraviti iskorak", kazao je predsjednik.

Turk navodi kako u Sloveniji ovu konferenciju vide kao proces, koji se ne može odraditi na samo jednom događaju. Budući da konferenciju organiziraju Slovenija i Hrvatska, predsjednik smatra kako bi bilo normalno da se iduća konferencija održi negdje na prostoru Hrvatske, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo velika očekivanja oko trenutnih ispunjavanja kriterija. To trebaju učiniti same zemlje, međutim države mogu jedna drugoj pomoći i pored svega, one moraju povećati svoju suradnju u svim područjima", smatra Turk.

Sporazum o arbitraži je na putu konačnog rješenja

Turk kaže da su Slovenija i Hrvatska potpisale sporazum o arbitraži i to je na putu konačnog rješenja. "To dvjema zemljama omogućava poduzimanje zajedničke inicijative, a upravo je konferencija u Brdu kod Kranja zajednička inicijativa Slovenije i Hrvatske, koja pokazuje da ne samo problemi pronalaze okvir za rješenje već da su postavljeni i politički uvjeti koji omogućavaju daljnje zajedničke projekte", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara