Slovenski premijer: O graničnom pitanju nakon hrvatskih izbora

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u petak u Varšavi, gdje boravi na zasjedanju Srednjeeuropske inicijative (SEI), da je slovensko stajalište u vezi neriješenog graničnog pitanja s Hrvatskom nepromijenjeno i da će se rješavati nakon hrvatskih izbora i formiranja nove vlade.

"Treba sačekati i vidjeti tko će sastavljati tu vladu i kakav će biti njen program", rekao je Rop za slovensku agenciju STA, zamoljen da komentira izjavu slovenskog oporbenog čelnika Lojza Peterlea da Slovenija i Hrvatska pregovore o granici moraju nastaviti uz posredovanje Europske unije.

U vezi pokretanja inicijative za arbitražu, Rop je rekao da Slovenija arbitražu ne isključuje unaprijed, no da je to složeno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukoliko bismo ustanovili da je, oko spomenutog, stajalište nove hrvatske vlade drukčije, onda bismo to proučili i išli s odgovarajućim prijedlozima. To pitanje najprije zahtijeva raspravu, što je pretpostavka arbitraže", rekao je Rop.

On je to pojasnio gledištem kako je za Sloveniju "ta pretpostavka sporazum Drnovšek - Račan", koji je - kako je dodao "bio dogovoren, a onda s hrvatske strane opozvan".

(Hina) fl vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara