Slovenski premijer o izbornim aktivnostima svoje stranke

Slovenski premijer i predsjednik najjače političke stranke u sadašnjoj koalicijskoj vladi Anton Rop izjavio je u srijedu da će njegovi liberalni demokrati (LDS) u moguće koalicije nakon izbora zakazanih za 3. listopada ulaziti isključivo na osnovi izbornog programa, pri čemu je gotovo isključio koaliranje s Demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, najjačom oporbenom strankom u sadašnjem sazivu parlamenta.

"Mogućnosti za takvu koaliciju su relativno male", rekao je Rop na konferenciji za novinare posvećenoj predizbornim aktivnostima Liberalnih demokrata (LDS) koji su u različitim koalicijskim vladama na vlasti već 12 godina.

Janšinoj skupini u parlamentu pridružio se nakon odlaska iz SDS-a i raskida s Ropom i donedavni ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je liberalne demokrate napustio zbog ocjena da je pod Ropovim vodstvom stranka dobila prenaglašen lijevi profil i tako dala priliku strankama desnog centra da na jesen preuzmu vlast.

Rop je na konferenciji za novinare rekao da su za uspjehe Slovenije u gospodarstvu i vanjskoj politici najzaslužniji liberalni demokrati čiji će se izborni program temeljiti na "novom razvitku" države, deregulaciji obrazovnog sustava, liberalizaciji gospodarstva i dizanju pravne kulture.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je za novu ekonomsku politiku, a favorizirat ćemo gospodarske sektore u kojima Slovenija već ima svoje šampione. Slovenija mora postati dio najrazvijenijih europskih društava", najavio je Rop.

Na stranačkoj izbornoj listi LDS-a ove će jeseni nastupiti i ministar gospodarstva Matej Lahovnik i ministrica pravosuđa Zdenka Cerar koji su u vladu ušli prije dva mjeseca prilikom njezine rekonstrukcije, a nisu pripadali nijednoj stranci.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara