Slovenski premijer Rop: Nemamo teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj

SLOVENIJA nema teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj a promjene pomorskog zakonika kojima je parlament u Ljubljani dao pravnu podlogu za proglašenje morskih pojasa u Jadranu legaliziraju ono na što je Slovenija i ranije imala pravo, kazao je u subotu premijer te zemlje Anton Rop.

Prema slovenskim medijima premijer Rop je time izrazio stajalište o diplomatskoj noti kojom je, navodno, dan ranije Zagreb izrazio ocjenu da promjene slovenskog pomorskog zakonika, u smislu mogućnosti proglašenja zona u Jadranu, znače promjenu dosadašnjih stajališta Ljubljane i mogu značiti pripreme za posezanje u područja pod hrvatskom jurisdikcijom.

"Prema Hrvatskoj nemamo nikakvih teritorijalnih pretenzija. Želimo dobre odnose i nadamo se da ćemo ih uspjeti osigurati u suradnji s novom hrvatskom vladom", rekao je Rop u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema slovenskim medijima, hrvatska je strana u petak u prosvjednoj noti slovensku stranu pozvala da se u tom pogledu suzdrži od svih postupaka koji bi predstavljali posezanje za područjima koja su pod hrvatskom suverenošću ili na njima Hrvatska primjenjuje svoju jurisdikciju.

"Parafirani sporazum" Drnovšek-Račan priznao je Sloveniji pravo na izlaz na otvoreno more i riječ je o kompromisnom rješenju, rekao je premijer Rop.

On je dodao da je "pri kompromisima uvijek potrebno popuštanje obiju strana. Na našoj strani postoji politička spremnost za kompromise, nadam se da će tako biti i na hrvatskoj strani".

Rop je izrazio očekivanje da će se uskoro sastati s novim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na novome krugu pregovora o rješenju pitanja granice na moru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara