Slovenski premijer Rop: oporba nesposobna i netolerantna

Oporba je počela agresivnu i netolerantnu predizbornu kampanju, kazao je u srijedu slovenski premijer Anton Rop nakon kriznih sastanaka dviju najjačih stranaka koalicijske vlade sazvanih zbog zahtjeva oporbe za ostavkama ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca i zdravstva Dušana Kebera protiv kojih je oporba pokrenula postupak parlamentarne interpelacije.

Kako je nakon sastanka svojih liberalnih demokrata (LDS) izjavio premijer i stranački čelnik Anton Rop, stranka će u parlamentu glasovati protiv odlaska spomenutih ministara čiji rad ocjenjuju dobrim. S obzirom da je riječ o interpelaciji negativno mišljenje parlamenta o dvojici ministara za sobom bi povuklo glasovanje o povjerenju vladi. L

Politička oporba počela je s "agresivnom predizbornom kampanjom" temeljenom na "netolerantnosti", ocijenio je Rop.

"Mi to ne radimo nego djelujemo za dobrobit građana. Postupak interpelacije iskoristit ćemo da dokažemo kako radimo dobro, dok je oporba nesposobna da izrazi stvarnu kritiku", rekao je Rop nakon sastanka.

On je dodao da njegova stranka stoji iza reforme zdravstva koju je predložio ministar Keber.

Ministra unutarnjih poslova podržala je njegova stranka, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD), što je nakon večerašnjeg sastanka potvrdio i predsjednik stranke i parlamenta Borut Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako javljaju slovenski mediji, obje stranke najavljuju da će prijevremene predizborne kampanje koju im je "nametnula" oporba, vladine stranke također formirati svoje izborne stožere, kako bi se suprotstavile napadima.

Postupak interpelacije pokrenule su oporbene Slovenska demokratska stranka (SDS) i stranka Nova Slovenija (N.Si), a najavile su da će pokrenuti i interpelacijski postupak protiv ministra školstva Slavka Gabera, inače jednog od vodećih članova liberalnih demokrata premijera Ropa.

U Sloveniji se kroz 4 mjeseca održavaju izbori za prve slovenske zastupnike u Europskom parlamentu, a na jesen i redoviti parlamentarni izbori.

Oporba je najavila i mogućnost traženja prijevremenih izbora u slučaju da uspije sa svojim referendumom na kojemu će birači 4. travnja odlučivati o zakonu o "izbrisanim neslovencima". Taj zakon vladajuće stranke podržavaju, a oporba tvrdi da diskriminira Slovence.

Ispitivanja javnog mišljenja u posljednjih nekoliko mjeseci govore o naglom usponu rejtinga oporbenih stranaka desnog centra, osobito Janšinih Demokrata (SDS).

(Hina) xfl yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara