Slovenski premijer Rop ustraje na stajalištima Ljubljane

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u srijedu nakon sastanka sa strankama koje čine njegovu vladajuću koaliciju da je vlada od svih stranaka u njoj dobila potporu glede "politike i zaključaka vlade oko hrvatske namjere da proglasi isključivu ekonomsku zonu u Jadranu", a isto tako "u pogledu mjera slovenskog ministarstva vanjskih poslova". L

Rop je nakon sastanka s koalicijskim partnerima na kraćoj konferenciji za novinare rekao kako očekuje da će takvo stajalište danas podržati i parlamentarni odbor za međunarodne odnose, a i sve ostale slovenske političke stranke iz oporbe.

"Jednostrano proglašenje isključive ekonomske zone nije europsko niti je u skladu s kontekstom europske politike", rekao je Rop.

Slovenski je premijer rekao da će se sredinom ovog mjeseca održati sastanak predstavnika Slovenije i Hrvatske i to "na ekspertnoj razini", te da će Slovenija već na njemu dati neke prijedloge u pogledu mogućih rješenja za sadašnji spor s Hrvatskom.

Osim na tom sastanku Slovenija će, najavio je Rop, predložiti da se ekološka i ribarska problematika Jadranskog mora dogovara "multilateralno" u okviru Jadransko-jonske inicijative u kojoj je Slovenija trenutačno zemlja-predsjedatelj, kako je podsjetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim je riječima sadašnja vlada "čvrsta u odluci" da se nađe rješenje za sadašnji problem, uz uvažavanje "nacionalnog interesa" Slovenije, što je - kako je pojasnio - stajalište da "Slovenija ima izlaz na otvoreno more".

"Uvjeren sam da ta rješenja možemo zajedno naći", rekao je Rop, govoreći o odnosima s Hrvatskom. Na pitanje novinara koliko mogu potrajati sadašnje konzultacije sa slovenskim ambasadorom Peterom Bekešom koji je privremeno povučen iz Zagreba, odgovorio je da će o tome prosuditi ministarstvo vanjskih poslova.

Na traženje novinara da odgovori koji je to rok, Rop je rekao: "Naravno, to može i dulje potrajati".

Na pitanja nekolicine hrvatskih novinara o tome zašto Ljubljana toliko inzistira na "parafiranom" sporazumu Drnovšek-Račan Rop nije dao najjasniji odgovor, ali je odbio paralelu sa situacijom u kojoj se našla slovenska diplomacija kad je s bivšom Berlusconijevom vladom parafirala sporazum o nekretninama talijanskih esula iz slovenskog primorja, te ga se kasnije odrekla, što talijanskoj strani nije bio problem, pa su razgovori o toj temi nastavljeni u "europskom okviru", nakon čega je konačno nađen tzv. "Solanin kompromis" koji je Sloveniji omogućio uključenje u EU.

(Hina) fl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara