Slovenski "pučani" protiv jačanja vlade na račun parlamenta

Jedna od četiriju stranaka u vladajućoj koaliciji slovenskog premijera Antona Ropa neće podržati rješenje po kojemu bi vladu nakon izbora potvrđivao predsjednik republike, a ne parlament kako je to sada bio slučaj.

"Vjerujem da neće proći rješenje po kojemu bi parlament sam smanjio svoje ovlasti", rekao je u utorak u parlamentarnoj raspravi o vladinom prijedlogu ustavnih promjena koje predviđaju takvo rješenje Janez Podobnik, novoizabrani čelnik Slovenske pučke stranke (SLS).

Zastupnik Miran Potrč iz Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) kazao je da bi oni podržali rješenje po kojemu bi mandatara, i vladu za koju se on odluči, u parlamentu potvrđivali izricanjem tzv. "investiturnog povjerenja", što znači da bi mandatar u parlamentu morao nastupiti s programom nove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za predloženu ustavnu promjenu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a bez potpore spomenutih stranaka ona, čini se, neće biti osigurana.

Slovenski parlament u ponedjeljak navečer je u okviru rasprave o ustavnim promjenama već odobrio rješenje po kojemu bi u Sloveniji bilo moguće osnivati pokrajine, što je oporba protumačila kao želju države da smanji lokalnu samoupravu i nadležnosti općinskih jedinica.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara