Slovenski ratni veterani tužili predsjednicu helsinškog monitora

Slovenska udruga ratnih veterana iz 1991. u srijedu je državnom tužiteljstvu predala kaznenu prijavu protiv Neve Miklavčič Predan, predsjednice helsinškog odbora Helsinki monitor Slovenije, zbog kako tvrde lažnih optužaba u vezi s navodnim ratnim zločinima počinjenim u vrijeme borbi slovenske policije i teritorijalne obrane u ratu za nezavisnost.

"Neva Predan Miklavčič lažnim izjavama o kaznenim djelima slovenskih veterana blati našu borbu i povijesne činjenice vezane za stvaranje samostalne Slovenije", izjavio je na konferenciji za novinare veteran Branko Kaker u ime "Odbora Holmec 2003". On je najavio da će o predmetu razgovarati i sa predsjednikom vlade Antonom Ropom.

Miklavčič Predan izjavila je da nije istina kako je napadala veterane nego da je zahtijevala da država jednom zauvijek pojasni "aferu Vič - Holmec". Riječ je o graničnom prijelazu prema Austriji koji su slovenski teritorijalci zauzeli u borbama s pripadnicima bivše JNA u lipnju 1991. godine, nakon čega su se u slovenskim medijima i u izjavama Helsinki monitora pojavljivale špekulacije da je među mrtvim pripadnicima JNA nekolicina bila strijeljana nakon predaje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izjave Predanove i pisanje slovenskog tiska s tim u vezi pozivao se i bivši srbijanski predsjendik Slobodan Milošević u svom suočenju s Milanom Kučanom prilikom njegova svjedočenja pred sudom u Haagu prije četiri mjeseca.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara