Slovenski referendumi o ulasku u EU i NATO do 26. ožujka

REFERENDUMI o ulasku u euroatlantske integracije u Sloveniji moraju biti održani najkasnije do 26. ožujka ove godine, zaključeno je u utorak na koordinacijskom sastanku političkih stranaka, vlade i parlamenta.

Kako je izjavio predsjednik parlamenta Borut Pahor, oba će referenduma - izjašnjavanje o ulasku u Europsku uniju i referendum o ulasku u NATO - biti održani istoga dana, ali će se glasovati na posebnim glasačkim listićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je nakon sastanka tzv. euroatlantske koordinacije izjavio predsjednik vlade Anton Rop, datum i oblik u kojemu će se raspisati referendumi bit će poznati do kraja ovoga tjedna unatoč razlikama između stranaka desnog i lijevog centra. Konzervativna oporba inzistira naime na donošenju ustavnog zakona za raspisivanje referenduma o ulasku u NATO kako bi vladu prisilio da poštuje njegove rezultate bez obzira na ishod.

Nekadašnji ministar obrane Janez Janša, pristaša što skorijeg ulaska u NATO, tvrdi da je ustavni zakon kojim bi se raspisao referendum o ulasku u NATO učinkovitiji od ostala dva rješenja - proglašenja posebnog zakona o referendumu ili raspisivanja tzv. savjetodavnog referenduma koji ne bi zakonski obvezivao vladu. Razlog je u tome što bi donošenje ustavnog zakona o raspisivanju NATO referenduma podrazumijevalo dvotrećinsku potporu zastupnika u parlamentu i glasačima tako dalo jasan signal kako glasovati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara