Slovenski seljaci traže razgovor s premijerom

Slovenske seljačke udruge zatražile su sastanak s novim premijerom Antonom Ropom na kojemu bi raščistili stanje u domaćoj poljoprivredi izazvano aferama u proizvodnji hrane, te se upoznali s problemima koji ih očekuju kad država uđe u Europsku uniju

Kako je u petak na konferenciji za novinare izjavio potpredsjednik Sindikata poljoprivrednika Roman Žveglič, vlada i predsjednik morali bi se aktivno uključiti u razrješavanje tzv. mliječne afere koja je proizvođačima mlijeka nanijela veliku štetu, te kod njih izazvala sumnju u pravilnost postupka veterinarskih službi koje su nekim seljacima zabranile predaju mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima sindikata poljoprivrednika jednom od 17 seljaka s trajnom zabranom prodaje mlijeka ponovo je dozvoljena prodaja nakon što je odstupio od žalbe na negativno rješenje, a kako je antibiotik dospio u mlijeko nije definitivno utvrđeno.

Probleme s plasmanom goveđeg mesa i prerađevina mogli bi od početka iduće godine imati i neki manji slovenski prerađivači ako se ne uspiju prilagoditi propisu koji s 1. siječnja stupa na snagu kao element u sustavnoj zaštiti potrošača pred BSE-om. Zbog dva zabilježena slučaja kravljeg ludila od tada će u svim prodavaonicama u Sloveniji govedina morati biti opremljena naljepnicama o podrijetlu mesa, što je sustav kontrole koji je Europska unija uvela prije dvije godine, kako bi spriječila pad potrošača i smanjenje prodaje govedine u zemljama s pojavom BSE-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara