Slovenski stranački lideri o odnosima s Hrvatskom

Slovenske opozicijske stranke sa sumnjom gledaju na prijedlog vlade premijera Antona Ropa da nekoliko dana prije parlamentarnih izbora potakne inicijativu o bilateralnom sporazumu s Hrvatskom s ciljem izbjegavanja graničnih incidenata, pokazala je u četvrtak jedna od završnih rasprava stranačkih lidera pred nedjeljne izbore.

Ako bi takav sporazum pogoršao našu pregovaračku poziciju u razgovorima o granici, onda ga ne treba zaključiti, izjavio je u sučeljavanju stranaka u četvrtak na večer u emisiji komercijalne televizijske postaje POP-TV Janez Podobnik, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS).

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša ocijenio je pak da je prijedlog dat u pogrešnom trenutku. Nekoliko dana pred izbore vlada ne bi smjela izlaziti s takvim prijedlogom jer to znači jeftino sakupljati sakupljati predizborne bodove, rekao je Janša koji je i nedavnu Ropovu izjavu da više neće podržavati bezuvjetni ulazak Hrvatske u EU smjestio u predizborni kontekst.

"Slovenija ne može podržavati ulazak Hrvatske u EU s obzirom na stalne incidente koji se događaju u Piranskom zaljevu", replicirao je slovenski premijer Rop, ujedno predsjednik liberalnih demokrata (LDS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Borut Pahor izjavio je pak da se Slovenija mora pripremati za međunarodnu arbitražu i jasno iznijeti što smatra svojim teritorijem, dok je čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič rekao da Slovenija pred ulazak Hrvatske u EU mora organizirati referendum na kojem bi se odlučilo hoće li Slovenija podržati ulazak Hrvatske, podsjećajući da se na isti korak priprema francuska vlada kad je riječ o Turskoj.

Slovenski mediji veliku pažnju u četvrtak su posvećivali i neslužbenim nagađanjima tko su imena dvojice mogućih posrednika koji su u rješavanju sporova s Hrvatskom spremni pružiti "dobre usluge". Komercijalna televizijska postaja POP-TV objavila je, pozivajući se na "svoje izvore", da bi se možda moglo raditi o Javieru Solani i austrijskom premijeru Wolfgangu Schuesselu.

(Hina) xfl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara