Slovenski sud: Formulacija "muze državu" nije kleveta

Napisati za nekoga da "muze državu" subjektivno je neugodno, ali objektivno nije uvredljivo, procijenila je jedna slovenska sutkinja u oslobađajućoj presudi novinaru optuženom zbog klevete i uvrede časti.

"Vjerujem da vas je takav stil pisanja subjektivno pogodio, ali objektivne uvredljivosti nismo utvrdili", rekla je na kraju procesa sutkinja Tatjana Skubic.

Vodeći slovenski "tabloidni" novinar Bojan Požar napisao je u svom listu da vlasnik lokala "Gajo" Drago Gajič "muze državu" i da se "jedan gostioničar" bogati na račun poreznih obveznika koji preko ministarstva kulture financiraju razne kulturne predstave u njegovu jazz-klubu i njegova putovanja po svijetu.

Odvjetnici "gostioničara" tumačili su da je klub registriran i za kulturne djelatnosti za koje je između 2001. i 2003. od grada i države usitinu primio subvenciju u iznosu od oko milijun kuna.

Požarov odvjetnik branio je svog klijenta tvrdnjom da se "jači izrazi" mogu tolerirati u "žutom tisku" jer je to stil kojim se u takvim novinama uobičajeno piše.

"Ako je novinar napisao da mu se iznos koji je Gajič primio čini velikim, time je izrazio svoje mišljenje, a to nije kažnjivo", branio je svog klijenta novinara odvjetnik Emil Zakonjšek.

(Hina) xfl yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara