Slovenski tisak najavljuje nastavak rata živaca s Hrvatskom za sutra

Slovenski tisak najavljuje nastavak rata živaca s Hrvatskom za sutra
SUBOTNJI slovenski tisak i dalje na istaknutim mjestima donosi priloge i komentare u vezi sa sporom oko mogućeg proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

Kako ističe mariborski dnevni list "Večer", teško je očekivati da će se stanje "diplomatskog rata" između Ljubljane i Zagreba u kratkom vremenu smiriti.

"Nakon najnovijeg spora teško je zamisliti kako će jedna i druga strana sačuvati obraz. Umjesto toga nastavit će se napeti status quo i igra živaca", ocjenjuje mariborski list.

Komentator Boris Jaušovec tvrdi da je glavni uzrok konflikta to što hrvatski diplomati govore o "gospodarskom pojasu" a ne "isključivoj ekonomskoj zoni", izbjegavajući tako svoje stvarne namjere i miješajući pojmove, što izaziva nervozu Ljubljane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je upozorio, podsjeća list, i predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelko Kacin koji zato za sastanak slovenskih i hrvatskih pravnih stručnjaka u Ljubljani do kojega bi trebalo doći 16. ovog mjeseca najavljuje izradu "pojmovnika" i definiranje predmeta o kojemu se govori prije nego li bi se spor prepustio političarima.

Ljubljansko "Delo" u svom subotnjem komentaru tvrdi da je najava Hrvatske o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu dio planetarne borbe za prirodne resurse.

"Ta je borba već započela, samo što to slovenska politika ne zna i cijelu stvar još uvijek razmatra na pukoj postjugoslavenskoj sukcesijskoj logici. Istina je da je u Jugoslaviji Slovenija imala izlaz na otvoreno more i da ga ima pravo zadržati, ali je istina i to da Hrvati imaju pravo putovati preko Slovenije i piti vodu iz Save iako ta rijeka izvire u Sloveniji. Kako zaustaviti Savu, pa da Zagreb ostane bez vode? Naravno da se takve nepodopštine ne rade, o tome postoje međunarodne konvencije, no i Hrvatska bi morala malo razmisliti o tome što si sve može dozvoliti na Jadranu", piše komentator "Dela" Boris Jež.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara