Slovenski tisak o Mesićevoj splitskoj izjavi

IZJAVA predsjednika Mesića u Splitu o mogućnostima proglašenja hrvatsko-talijanskog gospodarskog pojasa na Jadranu u današnjem slovenskom tisku dočekana je ´na nož´.

Kako piše ´Delo´ od petka riječ je o ´još jednom skandalu u slovensko-hrvatskim odnosima´ i ´pucanju slijepim mecima´.

Mesićeve izjave o razgraničenju na moru i neškodljivom prolazu za Sloveniju u Jadransko more su ´neobične´ i njima je hrvatski predsjednik ´zakuhao još jedan skandal u odnosima s Ljubljanom´, piše zagrebački dopisnik ´Dela´ Peter Žerjavič. Mesićeve su izjave, navodi najugledniji slovenski dnevni list, ´više manje neprihvatljive i bez temelja u međunarodnom pravu´, iako su dopisniku ´ Dela´, dodaje list, u uredu predsjednika Mesića pojasnili kako Mesić inicijativom za proširenje gospodarskog pojasa nije nastupio kao predsjednik nego ´kao privatna osoba i kao pravnik´.

´Hrvatskoga predsjednika ne zanima da Slovenija pravo na neškodljiv prijelaz ima po međunarodnom pravu i da joj nije potrebno da ga dobije s aktom susjedne države. Nije jasno niti kako bi se proglašenjem gospodarske zone reguliralo slovensko-hrvatsko razgraničenje jer zona ne bi utjecala niti na granicu u Savudrijskoj vali niti na podjelu mora s onu stranu crte povučene između hrvatske Savudrije i slovenskog rta Punta´, piše list, dodajući tome odredbe konvencije UN-a o pomorskom pravu koje se odnose na proglašenje ekonomskih zona. Prema ´Delu´, ako bi Hrvatska na temelju spomenute konvencije proglasila ekonomsku zonu, Slovenija bi bila oštećena jer bi se otežao režim ribolova za slovenske ribare koji love u međunarodnim vodama.

´Za proglašenje takve zone do sada su se najviše zauzimali desničarski pravaši i ribari´, podsjeća ´Delo´, dodajući da niti hrvatska vlada niti predsjendik do sada nisu podržavali njihova stajališta. Rješenje je zapravo, dodaje list, u procesu europske integracije jer Europska unija državama predlaže da se odreknu prava na stvaranje ekskluzivnih ekonomskih zona.

Slovenski tisak u svojim današnjim izdanjima prenosi i navodnu izjavu Jelka Kacina, predsjednika vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta. Tvrdi se da je Kacin rekao da ´izjava predsjednika Mesića o ekonomskoj zoni i neškodljivom prolazu za Sloveniju ´za sada ne govori ništa, osim što govori o Hrvatskoj´.

´Predsjednik hrvatske države ima pravo govoriti kao privatna osoba, ali predsjednik države nema pravo biti privatna osoba jer predstavlja državu i mora biti svjestan da svojim izjavama izaziva reakcije. Toga mora biti svjesna i hrvatska država. Ako Hrvatska ima polupredsjednički sustav i ako je ´polupredsjednik´ nešto privatno kazao, onda to sigurno nije stvar koja se može zanemariti´, navodno je rekao Kacin u vezi izjave predsjednika Mesića.

Kako je javila slovenska agencija STA, Mesićevu izjavu posebno je za seniorsku sekciju liberalnih demokrata u Krškom ocijenio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Ta je izjava, ocijenio je Rupel, a prenosi ista agencija ´nespretna i nepoticajna´, pa čak i ´provokacija koja ne doprinosi dobrim međunarodnim odnosima´, javila je STA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara