Slovenski ustavni sud u četvrtak donosi odluku o Arbitražnom sporazumu

Slovenski ustavni sud u četvrtak donosi odluku o Arbitražnom sporazumu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SLOVENSKI ustavni sud u četvrtak će donijeti izrijek o sukladnosti Arbitražnoga sporazuma između Slovenije i Hrvatske sa slovenskim ustavom. Iako za slovenske medije nitko s ustavnoga suda nije želio potvrditi informaciju da će izrijek biti izrečen za dva dana, iz dnevnoga reda sjednice koji je objavljen na internetskoj stranici suda je očito da će izrijek biti objavljen.

Slovenski ustavni sud je o zahtjevu za izrijekom mišljenja o sukladnosti Arbitražnoga sporazuma o granici s Hrvatskom sa slovenskim ustavom, iza zatvorenih vrata raspravljao još 21. siječnja. Ustavni sud je tom pitanju dao "apsolutnu prednost" pred svim drugim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon što su Hrvatska i Slovenija 4. studenoga potpisale Arbitražni sporazum, vlada Boruta Pahora je od suda zatražila odluku o ustavnosti Sporazuma. Vlada je tražila mišljenje je li članak 3a sporazuma, koji arbitražnome sudu nalaže određivanje granice na kopnu i moru na obvezujući način, u skladu s člankom 4. slovenskoga ustava, u kojem stoji da je Slovenija nedjeljiva i jedinstvena država. Također, od ustavnoga suda je zatraženo mišljenje je li članak 3a u skladu s drugim odlomkom slovenskoga ustava u kojem stoji da su međunarodno priznate granice država također i granice nekadašnjih republika SFRJ.

Slovenska vlada je sudu, na traženje, poslala i mišljenje stručnjaka i javnosti, ali i druge dokumente koji su u vezi s pripremom, potpisom i ratifikacijom sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara