Slovenski vojnici uskoro idu u Irak, ali ne bez rasprave u parlamentu

Četvoro pripadnika Slovenske vojske otputovat će u mirovnu misiju NATO saveza U Irak do kraja veljače, ali kontroverzna odluka kojom Janšina vlada želi povećati kredibilitet Slovenije u Sjevernoatlantskom savezu ipak neće proći bez parlamentarne rasprave.

Dvije oporbene stranke, liberalni demokrati (LDS) i socijalni demokrati (SD) u utorak su sakupili potrebna 23 zastupnička potpisa sa zahtjevom da parlament raspravlja o misiji koju opozicija lijevog centra naziva odstupanjem od prijašnje politike prema Iraku. Potrebni broj zastupničkih potpisa osigurava da parlament o toj temi održi izvanrednu sjednicu, nakon što je predsjednik parlamenta France Cukjati odbio zahtjev da parlament to uključi kao dodatnu točku dnevnog reda sjednice koja je započela u ponedjeljak.

Oporba inače i dalje zahtijeva da vlada svoju odluku o slanju vojnika u Irak povuče iako se ne radi o sudjelovanju u borbenim operacijama iračke vojske protiv pobunjenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovensko ministarstvo obrane objavilo je da su četvorica pripadnika Slovenske vojske koji će u centru Al-Islamiya blizu Bagdada obučavati iračke regularne postrojbe već odabrana među desetoricom koji su se dobrovoljno javili za tu misiju. Oni bi do kraja veljače trebali biti upućeni u središte NATO saveza u Genovi, a onda prebačeni u Irak. Njihova imena nisu objavljena, a objavljeno je samo da je riječ o jednom pukovniku i trojici podčasnika. Motiv za njihovu prijavu su i primanja mnogo viša od primanja u Slovenskoj vojsci jer će 6 mjeseci dok budu u Iraku primati oko 30.000 kuna neto plaće.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara