Slovenski zastupnici strahuju od migranata koje odbije Zapad i žale se na ponašanje Hrvatske

Slovenski zastupnici strahuju od migranata koje odbije Zapad i žale se na ponašanje Hrvatske

Foto:

VIŠE članova slovenskog parlamenta iz različitih stranaka izrazilo je bojazan zbog mogućnosti da bi Njemačka i druge zemlje koje primaju migrante neke od izbjeglica koji su prošli kroz Sloveniju vratile u tu zemlju nakon što im odbiju azil, a kritizirali su i navodnu nekooperativnost Hrvatske u migrantskoj krizi.

"Slovenija je zbog migrantske krize sve ugroženija", kazao je zastupnik Branko Grims iz oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Govoreći s novinarima nakon zatvorenog sastanka povjerenstva za kontrolu sigurnosnih i obavještajnih službi kojoj predsjedava, Grims je kazao da je pola migrantskog vala Balkanskom rutom do sada prošlo preko Slovenije, što može biti kritično kad zapadne zemlje migrantima koji su sada kod njih odbiju azil i počnu ih vraćati u zemlje odakle su došli.

"Granična kontrola prema Austriji gora nego u vrijeme Jugoslavije"

"Ako se te zemlje odluče vraćati migrante u Sloveniju, to bi za nas predstavljalo katastrofu", kazao je Grims, te dodao da nije zadovoljan odlukom vlade kako ih u tom slučaju neće primati jer će se naći pod pritiskom, a neće ih moći drugima na balkanskoj ruti proslijediti.

Grims je upozorio i na sve izraženije zatvaranje granica država na sjeveru, poput Austrije koja je uz granični prijelaz Šentilj postavila nekoliko kilometara žičane ograde radi boljeg reguliranja migrantskog priljeva.

"Susjedne države nas na određen način već isključuju iz Schengena, a granične kontrole u Austriji oštrije su nego što su bile kad je Slovenija bila u Jugoslaviji", ustvrdio je oporbeni zastupnik Grims.

Oporba kritizira ministra vanjskih poslova

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjednicu Grimsova odbora odbio je doći pozvani ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojega oporba kritizira zbog lošeg pristupa migracijskoj problematici i nekih slabo promišljenih izjava, te zahtijeva njegovu ostavku.

Više je članova odbora iz drugih stranaka nakon sjednice kritički govorilo o odnosu Hrvatske prema migrantskoj krizi koja se navodno prema Sloveniji ponaša nekonstruktivno i odbija dijalog o smanjenju izbjegličkog vala.

"Najveći je problem nedostatak dijaloga s Hrvatskom, a komunikacijske šumove morali bi rješavati uključivanjem više država, poput Austrije, Njemačke i Italije", kazao je Matjaž Nemec, član Socijalnih demokrata (SD) i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora.

Oštriji od njega bio je Matej Tonin, zastupnik demokršćanske Nove Slovenije (NSI), rekavši da će Hrvatska nastojati u Sloveniju slati sve više izbjeglica ako Slovenija najavi da ih više neće primati, nakon što to učini Austrija.

"Tu će nastati glavni konflikt i na to se moramo dobro pripremiti jer ćemo morati zaustaviti pritisak migranata na južnoj granici", kazao je Tonin.

Slovenski mediji javljaju da opozicija namjerava uskoro zatražiti izvanrednu sjednicu parlamenta o izbjegličkoj problematici, na kojoj bi vladi predložila da dovrši postavljanje ograde duž cijele južne granice, te da se i formalno priključi Višegradskoj skupini država koje su jasno dale do znanja da nisu spremne primati migrante i izbjeglice.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara