Slovensko ministarstvo odbilo uručiti hrvatska rješenja

SLOVENSKO Ministarstvo pravosuđa odbilo je uručiti rješenja Suda za prekršaje u Umagu 12-orici slovenskih državljana koji su 22. rujna ove godine nezakonito prešli državnu granicu u blizini graničnog prijelaza Plovanije, s tumačenjem da je incident izazvala hrvatska strana kako bi na "spornom" području prejudicirala granicu, javila je u petak slovenska agencija STA..

Slovensko Ministarstvo pravosuđa tumači da se radilo o "nasilnom oduzimanju slobode slovenskim građanima" i podsjeća da su "nadležna slovenska tijela protiv onih koji su to počinili pokrenula pretkazneni postupak", prenosi STA.

Ministarstvo pravosuđa u Ljubljani tako je odbilo molbu hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se spomenuta rješenja suda u Umagu uruče na osnovi bilateralnog ugovora o međusobnoj pravnoj pomoći. Uručenje spomenutih rješenja bilo bi "u suprotnosti sa slovenskim zakonima i na štetu suverenosti i sigurnosti Slovenije", stajalište je slovenskog Ministarstva pravosuđa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U incidentu na graničnom prijelazu Plovanija hrvatski su policajci 22. rujna, desetak dana prije slovenskih parlamentarnih izbora, na kratko priveli 12 članova Slovenske pučke stranke (SLS) koje je vodio zastupnik u parlamentu Janez Podobnik. Oni su posjetili kontroverznog Jožka Jorasa koji živi u selu Mlini u općini Buje gdje ne priznaje hrvatski suverenitet. Slovenski gosti su prešli granicu izvan službenog graničnog prijelaza i odbili su se legitimirati hrvatskoj pograničnoj policiji, tvrdeći da su na slovenskom teritoriju.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara