Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odbija tvrdnje iz hrvatske note

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u utorak navečer je potvrdilo prijam hrvatske diplomatske note u kojoj su pojašnjena stajališta o proširenju gospodarskog pojasa u Jadranu, ali je ponovilo svoje stavove da ta ideja za Sloveniju nije prihvatljiva te izjavilo da tvrdnja u hrvatskoj noti da o spomenutom pitanju teku konzultacije za Slovenijom "ne stoji".

"Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije hrvatsku će notu proučiti i na nju odgovoriti na primjereni način, no želimo naglasiti da Hrvatska, unatoč višekratnim slovenskim molbama izraženim u notama, nikad nije službeno konzultirala Sloveniju niti joj je posredovala službena stajališta o hrvatskim pogledima na moguće plroglašenje ekskluzivne ekonomske zone", navodi se, među ostalim, u podužem priopćenju iz Ljubljane.

"Navod hrvatskog ministarstva vanjskih poslova iz note da su u tijeku konzultacije Slovenije i Hrvatske ne stoji", dodaje se.

Slovenska je strana u svibnju od Hrvatske dobila obavijest o formiranju komisije koja će se baviti mogućim proglašenjem zona u Jadranskom moru, pojašnjava se u priopćenju slovenskog MVP-a.

Slovenija je tom prilikom istaknula kako spomenutu činjenicu uzima na znanje, ali da u Jadranu i Slovenija ima svoje "tradicionalne i pravno zaštićene interese", te da mora biti uključena u "bilo kakve aktivnosti u vezi sa Jadranskim morem", piše MVP.

Slovenija je, pojašnjava se, "uvijek bila spremna na dijalog o zajedničkom održivom razvoju, zaštiti i korištenju Jadranskog mora", spremna je na konzultacije o tom pitanju i očekuje "adekvatna službena pojašnjenja Hrvatske i zauzima se za sporazumno i pravično rješenje u skladu s pravilima međunarodnog prava, te primjenu pravila i prakse Europske unije".

U priopćenju slovenskog MVP ponavljaju se i stajališta iz prijašnje note kako Slovenija važnim drži "kompromisno rješenje o zajedničkoj državnoj granici iz 2001." (parafirani sporazum Drnovšek-Račan) iz kojega, kako se dodaje, slijedi i "stvarni neposredni teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more".

Taj su dokument "prihvatile obje vlade", ističe slovenski MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju MVP također, među ostalim, dodaje kako očekuje da će se "pravodobnim pojašnjenjima i informacijama, te traženjem zajedničkih pravednih rješenja", izbjeći "unutarpolitičko korištenje" slučaja i šteta međudržavnim odnosima.

U vezi s notom Zagreba slovenski MVP dodaje da "su zastupnici u parlamentu predstavnici naroda koji nisu podložni bilo kakvim naputcima", što bi, dodaje se u tekstu , trebalo biti poznato i hrvatskim diplomatima.

Joras i Starman najavljuju referendum o slovenskom izlazu na otvoreno more

Slovenske političke stranke i tzv. civilna društva i dalje osuđuju "mekoću" odgovora slovenske vlade i ministarstva vanjskih poslova u vezi s mogućim proglašenjem proširenog gospodarskoj pojasa Hrvatske u Jadranskom moru.

Kako su u utorak na konferenciji za novinare u Kopru izjavili poznati "borac za slovensku južnu među" Jožko Joras, te predsjednik Sveslovenskog svjetskog kongresa, advokat Danijel Starman, riječ je o "starim državotvornim namjerama hrvatske politike", o kojima su doznali još 1992. godine od tadašnjeg hrvatskog diplomata i pomorskog stručnjaka dr. Davorina Rudolfa.

Ustvrdili su da je slovenska politika na taj projekt "reagirala naivno i s iznenađenjem".

"Ako Hrvatska proglasi isključivu ekonomsku zonu, Slovenija gubi izlaz na otvoreno more", izjavili su Joras i Starman.

Onsi su osudili i kazali da je loš i parafirani sporazum o granici Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

"Ako bi taj sporazum Slovenija ratificirala, naše civilno društvo ne bi imalo teškoća da prikupi potrebnih 40.000 potpisa za referendum na kojem bi Slovenci odlučivali o cjelovitosti Piranskog zaljeva i neposrednom dostupu međunarodnim vodama", ustvrdili su Joras i l Starman na konferenciji za novinare.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara