Slučaj Lora: Presuda do kraja tjedna

PREDZADNJI dan glavne rasprave u tzv. slučaju Lora svoje je završne riječi iznijelo dvoje branitelja bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti 1992. u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu, a presuda se očekuje do kraja tjedna.

Branitelji optuženog Emilija Bungura i Ante Gudića Ankica Luetić i Joško Čeh zatražili su bezuvjetno oslobađanje svojih branjenika od kaznene odgovornosti.

Odvjetnica Luetić u višesatnoj je završnoj riječi optužnicu ocijenila neosnovanom jer, kako je rekla, Split u to vrijeme nije bio ratno područje, a navodni oštećenici i dvojica ubijenih zatvorenika bili su hrvatski državljani, stoga nije moguće počinjenje ratnog zločina. K tomu, zatvorenici su u Loru dovođeni pod optužbom za oružanu pobunu i terorizam protiv RH, rekla je, ustvrdivši kako je optužnica i u suprotnosti s Deklaracijom o Domovinskom ratu.

Branitelji tvrde i kako činjenični opis optužnice vrvi nejasnoćama, neutvrđenim osobama i nadnevcima, što je posebno nedopustivo kad je riječ o tako tešku kažnjivu djelu. Također su ustvrdili kako se iskazi svjedoka iz SiCG i BiH, bivših zarobljenika, ne mogu ocijeniti vjerodostojnim jer su u svjedočenju iznosili različito od onoga što su izjavljivali u istrazi pred sudovima u SiCG i BiH.

"Iskazi svjedoka, pripadnika neprijateljske vojske, neprestano su se prilagođavali, jer očito su bili instruirani i usklađivali su svoje izjave na temelju svjedočenja prijašnjih svjedoka, no unatoč tomu bili su prepuni proturječnosti", kazala je Luetić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorili su i na to kako zastupnik optužbe nije vodio računa o knjigama dežurstava iz kojih je vidljivo da ni optuženi Bungur ni Ante Gudić ni Anđelko Botić nisu dežurali u vrijeme kad je, po iskazima svjedoka, Gojko Bulović, jedan od dvojice, po optužnici, ubijenih civila, još bio živ.

Odvjetnica Luetić izjavila je i da su svjedoci, bivši zatvorenici, lagali tvrdeći da je Bungur tukao civila Nenada Kneževića nakon njegova pokušaja bijega, jer se, ako se to i dogodilo, događalo izvan njihova vidokruga, t.j. "to oni nisu mogli vidjeti kroz prozor ćelija".

Podsjetila je i kako su u knjizi dežurstva upisana i imena osoba koje su dolazile ispitivati zatvorenike, pa nije jasno kako se optuženicima može stavljati na teret da su oni ispitivali zatvorenike.

Sutra bi pred Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu završnu riječ trebala iznijeti braniteljica optuženog Anđelka Botića odvjetnica Rene Laura.

Ponovljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca, od kojih su četvorica nedostupna pravosuđu, počelo je 12. rujna 2005., odnosno godinu dana pošto je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu iz 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara