Slučaj Makarska: Josip Gucić optužen, Zaba tužena za ništavne kredite

OPTUŽNICA protiv Josipa Gucića za kriminal u makarskim firmama Primorje, Amfora i Mornar konačno je postala pravomoćna. Od kaznene prijave prošlo je nevjerojatnih 11 godina.

Samo je istragu splitski Županijski sud vodio osam godina. Optužnica je dignuta prije godinu i pol, a sada je sud konačno odbio prigovore obrane te tako otvorio mogućnost da se Guciću konačno sudi za višemilijunsku štetu i uništenje makarskih tvrtki.

Kupio firmu, a dioničare nije isplatio?

Slučaj je pokrenula Maja Mileta u ime 350 malih dioničara Primorja, koje je Gucić kupio 1995. godine, a nikada ih nije isplatio. Nije išlo lako. Mileta se štrajkajući glađu golim životom borila za prava radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gucić i njegovi pomagači su nas upropastili i doveli do stečaja. Tvrtka je u doba njegove kupovine vrijedila 20 milijuna DEM, bila je zdrava, a onda smo preko noći završili u stečaju. Kupila nas je fiktivna tvrtka Eurona iz Rijeke, koja je od imovine imala tek jedan stan. Našu imovinu Gucić je zalagao za kredite, a nije smio po kupoprodajnom ugovoru. Tako je dizao kredite, kupovao nove tvrtke, a ostalo odnosio na Djevičanske otoke", kaže Mileta. 

Fond tužio banku i Gucića

U suradnji sa DORH-om uspjela je dokazati ništavnost Gucićevih kredita. "Fond za privatizaciju tužio je Zagrebačku banku i Gucića. Netko od njih nas treba isplatiti. Tu je i tužba za obeštećenje, nalazi se u Rijeci. Uvršteni smo i u stečajnu masu Eurone i Brodocommerca. Zaštićeni smo. Trebalo je samo to sve skupa izdržati. Dokazala sam da se može i nakon 11 godina borbe prsa u prsa sa hrvatskim sudovima, dobila sam rat", zadovoljna je raspletom Mileta. Koliko može biti. Jer u slučaju tužbe protiv Zagrebačke banke već šest godina ročište uopće nije zakazano. "Prvo ročište bi bilo i zadnje, jer je sve tu jasno", pokušala je pronaći razloge neažurnosti suda.

Sve bi bilo kud i kamo bolje da Gucić nije u bijegu već tri godine. Iz Srbije je poručio da se ne misli odazvati sudskim pozivima. Ako ga osude u odsutnosti, ima pravo na ponovno suđenje, što svakako komplicira pravnu situaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara