Slučaj Mamić: Tko je ovdje lud?

ZDRAVKO MAMIĆ je normalan. Sažetak je to, kako javljaju mediji, stručnog mišljenja dr. Davora Zdunića iz Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, kod kojeg je Mamić morao na psihijatrijsko vještačenje po naredbi suca Marijana Bertalaniča.

Mamić je, naime, zdravstvenim poteškoćama pokušao opravdati prijetnje koje je 2004. izrekao Miljenku Mesiću, pomoćniku tadašnje zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić, nakon što mu je on priopćio kako neće moći graditi dva poslovna nebodera u Trnju. Jedan razgovor s vještakom psihijatrom Mamić je obavio, no vještačenje nije gotovo.

Zdravstvenim poteškoćama opravdao bi Mamić i druge ispade, poput "nabijanja novinara na kurac" i prijetnji izrečenih u Maksimiru, ili striptiza i ispada koji je uslijedio nakon povratka Dinama iz Amsterdama na zagrebačkoj zračnoj luci, uz cigansku glazbu i razbacivanje novčanicama od 500 eura.

Ne zaboravimo ni njegovu reakciju kada mu je sudac naredio da posjeti psihijatra: "Hoćete reći da sam ja lud? Ja sam važna osoba u ovom društvu. Može vas biti sram. Tužitelj je toliko bezobrazan da traži moje vještačenje. Neka, ono će pokazati da je moj IQ u odnosu na njegov kao Einsteinov".

Nakon svega toga, Mamić će sigurno biti zadovoljan doktorovom dijagnozom, a za svoje će ispade morati potražiti neko drugo opravdanje (kao da ga je ikad i tražio). A mi se možemo i dalje pitati kako onda izgleda zaista poremećena osoba, te još jednom prisjetiti kako u Hrvatskoj izgleda netko, sada i službeno, potpuno normalan i zdrav:

R.I.
Foto:H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara