Slučaj Močvara bez sretnog završetka: Vrata zauvijek zatvara koncert Leta 3

"JEDNA prekrasna priča došla je do svog kraja. Tisuće kulturnih događanja je iza nas. Jedino što je još preostalo jest da na pravi način zatvorimo klub. A ako smo u nešto sigurni, onda je to činjenica da nema boljeg izbora za taj tužni čin od naših starih dobrih prijatelja i suboraca – grupe Let 3", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Bobo Markulinčić, glasnogovornik kluba Močvara pozivajući na oproštajni koncert u Močvari, nakon čega će ovaj klub zauvijek zatvoriti svoja vrata. 

U posljednja dva mjeseca činilo se kako je na pomolu dogovor Močvare i Zagreba, no budući da je 11. svibnja pred vratima, Bandićeva izjava "To ne bu išlo", pokazala se sudbonosnom za Močvaru, koje će spektakularnim koncertom Leta 3, ne samo zatvoriti svoja vrata, nego zatvoriti i i jedno poglavlje zagrebačke kulturne scene mladih.

Kultni klub dobre glazbe, bez sluha odgovornih

Za one rijetke koji to možda ne znaju u ožujku ove godine najavljeno je zatvaranje Močvare 11. svibnja zbog "nespremnosti vlasnika prostora Grada Zagreba da riješi pitanje ugovora o korištenju i omogući njegove redovne djelatnosti".

Sukob je započeo kada je Povjerenstvo za kontrolu korištenja gradskih prostora upozorilo na nepoštivanje ugovora i nepravilnosti u radu kluba Močvara, a u sklopu rješavanja statusa gradskih prostora. Tako je grad Zagreb početkom godine najavio postupke za iseljenje Udruga i političkih stranaka koje nelegalno koriste gradske prostore, a među dvadeset i osam korisnika našla se i Močvara.
 
Sve je počelo idealno još tamo 2002. godine  kada je Grad Zagreb dao Udruženju za razvoj kulture (URK) na privremeno korištenje dio prostora bivše tvornice "Jedinstvo" i to za kulturne djelatnosti. Klub se kroz svoje djelovanje nametnuo kao jedan od vodećih kulturnih centara urbane kulture i kulture mladih u Zagrebu i Hrvatskoj i to vidljivim i konkretnim rezultatima rada kroz uspješnu organizaciju preko 2000 različitih kulturnih događaja.

Entuzijazam u sudaru s birokracijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No unatoč entuzijazmu od početka se nazirao jedan jedini veliki problem, koji je na kraju postao i nepremostiv, a to je birokracija Grada Zagreba, koja je na koncu optužila neprofitnu organizaciju da zarađuje. U jednom trenutku činilo se kako će Močvara biti spašena, no neprikosnoveni gradonačelnik Milan Bandić u jednoj je svojoj izjavi potopio bilo kakvu nadu.

"Ne, nemaju šanse za to, jer smo se dogovorili da ćemo taj red poštivati. Imali su godinama priliku da isprave ono što su protuzakonito koristili", kazao je Bandić komentirajući eventualni dogovor, zatvorivši tako definitivno vrata Močvare.

Bilo kako bilo,  jedno vrijeme epohe kulture mladih u Zagrebu nepovratno odlazi s datumom 11. svibnja. Izbor "Letovaca"  i više je nego simboličan.

"Tijekom naše dugogodišnje suradnje rasprodali su naše veliko dvorište, rasprodali su Veliku dvoranu Jedinstva, rasprodali su Močvaru, a sada se dolaze oprostiti od ljudi i kluba gdje su uvijek bili dobrodošli gosti, a njihove se gole guze uvijek osjećale sigurnima", istaknuo je Markulinčić iz Močvare.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara