Slučaj Planinska: Još nema odluke o izuzeću sutkinje, otkazano prvo ročište

Slučaj Planinska: Još nema odluke o izuzeću sutkinje, otkazano prvo ročište

Foto: FaH

PRVO zakazano ročište u slučaju Planinska, nakon što sredinom travnja nije izrečena najavljena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima, u srijedu neće biti održana jer v. d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda nije odlučio o izuzeću sutkinje Jasne Smiljanić.

Uskok je prošlog tjedna zatražio izuzeće sutkinje kako bi se otklonila sumnja u njenu pristranost nakon informacija o njenim susretima sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem u svibnju i lipnju ove godine. Prema pisanju medija jedan od susreta sutkinje Smiljanić s odvjetnikom Suićem dogodio se u konobi u Novom Vinodolskom gdje je u isto vrijeme navodno bio i Sanader.

Odluka o izuzeću, kako se doznaje na sudu, nije donesena jer je v. d. predsjednika Dražen Jakovina na godišnjem odmoru s kojega se vraća idući tjedan.

Na ročištu zakazanom za srijedu očekivalo se objavljivanje rezultata dopunskog kombiniranog građevinskog i financijskog vještačenja koje je sutkinja Smiljanić zatražila 13. travnja, kada je trebala biti donesena nepravomoćna presuda u tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore tjednik Nacional objavio je da je dopunsko vještačenje dovršeno te da "upućuje na zaključak da je Ivo Sanader odgovoran za štetu u visini od 30 milijuna kuna". Isti izvor tvrdi i da bi se Sanader mogao suočiti s osuđujućom presudom koja može iznositi i do deset godina zatvora te da će, bude li osuđen, morati nadoknaditi i štetu.

Sanadera se u tom korupcijskom slučaju tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici.

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara